Dit is waarom vrouwen vaak pijn in de onderbuik hebben

vrouw pijn onderbuikEr zijn drie belangrijke oorzaken van onderbuikpijn

Vrouwen hebben er geregeld mee te maken: pijn in de onderbuik. Dit kan zich uiten als kramp, een opgeblazen gevoel of een steek. Maar waar komt deze pijn eigenlijk vandaan? Er zijn drie oorzaken die de pijn in de onderbuik bij vrouwen meestal verklaren. 

Warme kruik op de onderbuik

In veel gevallen kan voor vrouwen het openmaken van je broek of een warme kruik er tegenaan leggen de buikpijn al verzachten. In meer extreme gevallen kruip je heet liefst weg onder de dekens in de foetushouding en laat je je de rest van de dag niet meer zien. 

Bekende boosdoener of niet?

In dat soort gevallen is de boosdoener meestal menstruatie óf obstipatie (of allebei op je grootste geluksdagen). Gelukkig is dit vaak gemakkelijk op te lossen met een paracetamolletje. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn en dan is het belangrijk om te locatie van de buikpijn te achterhalen. 

Aan de hand van de informatie hieronder kunnen we je een handje helpen. Maar onthoud wel dat dit artikel alleen ter informatie is. Voor een diagnose van jouw buikpijn maak je een afspraak bij de huisarts. 

Buikpijn veroorzaakt door je darmen 

Volgens de meest recente cijfers van NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) heeft 5 tot 20 procent van de Nederlanders last van het Prikkelbaar Darm Syndroom. Deze aandoening komt bij twee keer zo veel vrouwen als mannen voor, wat kan verklaren waarom wij vaker klagen over buikpijn. PDS veroorzaakt een opgeblazen gevoel en kramp. Je voelt de pijn dan in het gebied tussen de navel en de vagina. Het volgen van een specifiek dieet of het uitsluiten van bepaald voedsel kan voor sommige mensen verlichting bieden, maar het is belangrijk dat je dit altijd overlegt met een diëtist of huisarts. Ook voor andere oplossingen kun je bij hen terecht. 

Buikpijn veroorzaakt door je voortplantingsorganen

Als vrouw ben je inmiddels wel gewend geraakt aan menstruatiepijn. Toch is het belangrijk om je menstruatie en bijbehorende klachten goed in de gaten te blijven houden. Alle afwijkende pijnen tijdens deze periode zouden een onderliggende oorzaak kunnen hebben. Misselijkheid, gewichtsverlies, obstipatie, voortdurende diarree, tussentijds bloeden en bloeden tijdens gemeenschap zijn allemaal redenen om naar de huisarts te gaan. 

Buikpijn veroorzaakt door de blaas 

Buikpijn vanuit de blaas is in de meeste gevallen een (onschuldige) blaasontsteking. Iets waar vrouwen veel vaker last van hebben dan mannen. Je ervaart een brandend gevoel en de constante (loze) aandrang om te plassen. Het is belangrijk om, zodra je last krijgt van je blaas, de vochtinname te verhogen. Op deze manier verlaten bacteriën sneller je lichaam. Ook paracetamol kan helpen, maar als de klachten na 24 uur niet verdwijnen is het belangrijk om langs de huisarts te gaan. 

We willen nogmaals benadrukken dat alle (afwijkende) pijn in de buik een reden is om een afspraak te maken bij de huisarts. 

Lees ook: Alles-in-één: zo train je je buikspieren tijdens het wandelen

Bron: Woman’s Health | Beeld: Pexels, Polina Zimmerman