Good to know: dit zeggen je borsten over je gezondheid

Beha

Dit wisten we nog niet

Ontdek wat je borsten je vertellen over je gezondheid! Van kleinere tot grotere borsten of van bultjes en gevoeligheid, je borsten kunnen veel onthullen over je welzijn. Lees verder om meer te weten te komen over de signalen die je borsten kunnen geven en wat ze mogelijk betekenen voor je gezondheid.

De grootte van je borsten

Merk je dat je borsten van grootte veranderen? Dat is niet heel gek, want het kan zijn dat je wat bent aangekomen, in de puberteit zit of juist bent afgevallen. Je borsten kunnen groter worden wanneer je ongesteld moet worden, je aan een nieuwe pil bent begonnen of zwanger bent. Ook kunnen hormonale veranderingen van invloed zijn op de groei van je borsten.

Als je borsten kleiner zijn geworden, kan het naast het verliezen van gewicht ook duiden op de start van een nieuwe cyclus. Doordat je borsten groter worden wanneer je ongesteld bent, worden ze ook weer kleiner zodra je ongesteldheid voorbij is.

Geïrriteerde huid

Een geïrriteerde huid kan ontstaan door een allergie, wrijving of bacteriën. Bh-beugels worden gemaakt van nikkel en niet iedereen kan hier goed tegen. Het kan dus maar zo zijn dat jouw geïrriteerde huid is ontstaan door een allergie voor nikkel. Daarnaast kan een te kleine bh zorgen voor wrijving wat resulteert in irritatie. Ook door je bh te weinig te wassen kunnen er bacteriën en irritaties ontstaan.

Bultjes rondom je tepels of jeukende tepels

Net als je borsten kunnen ook tepels per persoon variëren. Iedere borst en tepel is weer uniek, en zo ook de grootte van je tepels. Ook om bultjes rondom je tepels hoef je je geen zorgen te maken. Dit zijn namelijk vaak de uiteindes van je melkklieren, en ook deze kunnen zichtbaar zijn wanneer je niet zwanger bent.

Jeukende tepels kunnen ontstaan door restanten zeep, een allergie voor kleding of doordat je ongesteld moet worden. Naast deze oorzaken kan de ziekte van Peget ook zorgen voor jeukende tepels. Dit is een zeldzame aandoening waardoor de huid rondom je tepel geïrriteerd is en gaat jeuken. Soms komt er bloed of een gele substantie vrij, raadpleeg in dat geval altijd een dokter.

Haargroei op je borsten

Door het gebruik van de pil kan het zijn dat je extra haargroei hebt op je borst. Ook kan het zijn dat je lichaam last heeft van polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Bij dit syndroom maken de eierstokken te veel testostron aan, waardoor je eisprong onregelmatig is en soms uitblijft. Ga ook in dit geval even langs bij de huisarts.

Gevoelig

Je borsten kunnen gevoelig zijn als je ongesteld moet worden. Ook kan het komen door het drinken van te veel cafeïne. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat cafeïne je borsten gevoeliger en pijnlijker kunnen maken.

Lees ook: 3x waarom je borsten pijnlijk kunnen aanvoelen

Bron: Ze.nl | Beeld: Adobe Stock