‘Heb ik mijn dochter een te zware straf gegeven?’

dochter straf

‘Ik was zo boos op mijn dochter’

Melanie* heeft samen met haar echtgenoot drie kinderen: Bea (13), Paul (10) en Zoë (8). Haar man komt uit een rijke familie en heeft zelf ook een heel goede baan. Ook Melanie heeft niks te klagen als het aankomt op haar werk. Op het forum Reddit deelt ze dat zij en de kinderen eigenlijk nooit iets te wensen hebben, maar dat dit haar oudste dochter nu naar het hoofd stijgt. 

Opvoeding

“Dankzij mijn man ontbreekt het mij en mijn kinderen aan niks. Hij zorgt heel goed voor ons en ik heb mijn kinderen altijd laten weten hoe veel geluk ze hebben en dat we ze ontzettend verwennen. Ik probeer ze zo op te voeden dat ze weten dat niet iedereen het zo goed heeft en probeer ze bij te brengen dat het belangrijk is om ook voor anderen te zorgen. Ook heb ik ze altijd verteld dat mensen eerlijk betaald moeten worden voor de diensten die ze ons leveren”, begint de vrouw haar verhaal.

“Ik heb mijn kinderen daarom altijd aangemoedigd om spullen die ze niet meer willen, of kleding die ze niet meer passen, te doneren aan mensen die ze goed kunnen gebruiken. Op deze manier probeerde ik mijn kinderen bij te brengen dat we het heel goed hebben en hoopte ik ze empathie bij te brengen. Maar ik heb toch gefaald als moeder.”

Nanny

Melanie vervolgt dat ze al jaren dezelfde nanny hebben en dat ze deze vrouw inmiddels als onderdeel van haar familie beschouwt. Ze had dan ook niet verwacht dat ze op een dag thuis zou komen en pittige opmerkingen van haar dochter tegen de nanny zou horen. “Een paar dagen geleden kwam ik wat eerder thuis dan normaal, en hoorde ik dat mijn dochter tegen de nanny schreeuwde. Ze zei: ‘Je bent een nanny, daar betalen we je voor. Je hoort ook schoon te maken voor onze familie. Doe je werk.’ Ik heb nooit een van mijn kinderen zo horen praten en ik liep gewoon rood aan.”

Gesprek

Melanie vervolgt dat ze haar dochter rustig aansprak en haar naar haar kamer stuurde. “Ik stuurde Bea naar haar kamer en pakte haar telefoon en iPad af. Ik zei tegen haar dat we het er nog wel een keer over zouden hebben als haar vader thuis was.” Melanie ging daarna in gesprek met de nanny, die in tranen was. “Ik probeerde haar te kalmeren en vroeg wat er was gebeurd. De nanny had aan mijn dochter gevraagd om haar vieze was te verzamelen, zodat ze met de was kon beginnen. Dat was het.”

“Onze nanny heeft me altijd zo goed geholpen met de kinderen en is echt iemand op wie ik kan bouwen. Ik ben dol op haar en ik zie haar als familie. Ik ben nog steeds verdrietig door hoe mijn dochter haar behandelde. Ik heb de nanny een paar dagen betaald verlof gegeven, zodat ze even kan bijkomen.”

Straf

De vrouw vervolgt dat zij en haar man hun dochter samen een straf hebben gegeven. Melanie laat weten dat zij zelf opgroeide in een gezin waar ze weinig te besteden hadden, en ze daarom vaak in het buurtcentrum te vinden was. Ze vond het dan ook passend om haar dochter de volgende straf te geven: “We houden haar telefoon en iPad, en ze gaat een paar weekenden helpen bij een jeugd/buurtcentrum waar kinderen komen die weinig hebben. Ook moet ze een brief naar onze nanny sturen waarin ze haar excuses aanbiedt. Daarnaast hebben we gezegd dat ze haar eigen klusjes moet doen.” Melanie laat weten dat zij en haar man hun dochter duidelijk hebben gemaakt dat hun ze haar eigen was moet doen, haar kamer netjes moet houden en zelf voor haar puppy moet zorgen. “Deze afspraak geldt voor de komende vier weken.”

Melanies dochter vond de straf te zwaar en ging naar haar oma toe om haar beklag te doen. “De familie van mijn echtgenoot vindt de straf te ver gaan, maar mijn familie vindt het juist passend.” De vrouw vraagt zich nu dan ook af of de straf passend is of toch te ver gaat. Wat vind jij?

*Melanie is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum Reddit doet ze haar verhaal onder de username Suspicious Room. 

Lees ook: Zwangere vrouw vertelt: ‘Mijn vriend wil dat ik abortus pleeg’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash