Af en toe mag je jezelf best even knuffelen en dit is waarom

knuffelen

Jezelf omhelzen biedt verschillende voordelen

Een stevige knuffel doet veel goeds: je voelt je er veilig en geliefd door. Wat als je niemand hebt om mee te knuffelen? Geen probleem: je kunt jezelf ook prima een knuffel geven. Misschien klinkt het wat vreemd en ongemakkelijk, maar het is een goede en snelle oplossing als je alleen bent en behoefte hebt aan een warme omhelzing.

Minder pijn

Onderzoek heeft laten zien dat je pijn kunt verminderen door jezelf te knuffelen. Voor dat onderzoek gebruikten de wetenschappers een lasertechniek, waardoor de deelnemers een ‘prik’ leken te krijgen. Deelnemers die hun armen gekruist hielden, alsof ze zichzelf knuffelden, ervoeren minder pijn van die laser. De reden is dat die houding ervoor zorgt dat je brein in de war raakt en niet meer snapt waar de pijn vandaan komt. Terwijl je brein dat vervolgens gaat onderzoeken, voelen zowel jij als je brein die pijn dus minder goed. Het heeft hetzelfde effect als wanneer je aan een muggenbult krabt.

Veilig gevoel en minder stress

Een andere reden om jezelf soms even een stevige knuffel te geven, is dat je je er minder eenzaam door gaat voelen. Jezelf knuffelen blijkt eenzaamheid net zo goed te verminderen als een knuffel van een dierbare. Het zorgt bovendien voor een veilig en comfortabel gevoel. Hét bewijs dat je niet altijd anderen nodig hebt om je beter te voelen!

Naast een veilig en minder eenzaam gevoel zorgt een knuffel van jezelf ook voor vermindering van stress. Bovendien is het een vorm van zelfliefde. We weten allemaal dat je makkelijker van anderen kunt houden als je eerst van jezelf leert houden. Een self hug stimuleert die zelfliefde en leert je om jezelf te accepteren zoals je bent. Wanneer je dat geleerd hebt, kun je andere mensen en dingen in het leven ook meer waarderen. Ideaal!

Jezelf knuffelen: een stappenplan

Hoe geef je jezelf nou de beste knuffels? Vouw je armen om je lichaam op een natuurlijke en comfortabele manier. Vind je het ongemakkelijk voelen om je armen onder je borsten te leggen? Plaats ze dan wat lager, rond je buik/middel. Leg je handen vervolgens op je schouders of bovenarmen (net wat voor jou het prettigst voelt). Bedenk vervolgens of je behoefte hebt aan een troostende, zachte knuffel of een wat steviger knuffel. Oefen wat druk uit op je ledematen om die knuffel na te bootsen. Houd dit zo lang vast als je wilt. Merk je dat je er toch wat ongemakkelijk van wordt? Dan kun je ook alleen je onderarmen of schouders op een kalmerende manier strelen, waardoor je jezelf als het ware een zachte massage geeft. Je zult zien dat je er ontspannen van wordt!

Lees ook: Te lief: eenzaam oud vrouwtje is dolgelukkig met een knuffel

Bron: Ze | Beeld: Unsplash, Vanessa Kintaudi