Heb je vaak een droge mond? Hier kan het door komen

droge-mond

En dit kun je er op de korte en lange termijn aan doen

Het maakt niet uit hoeveel water je drinkt, je mond blijft droog aanvoelen. Herkenbaar? Een droge mond is erg vervelend, zeker als dat nare gevoel maar niet weggaat. Waar komt deze kwaal vandaan? Wij vertellen je er meer over.

Oorzaken van een droge mond

Verschillende dingen kunnen een droge mond veroorzaken. In veel gevallen is een droge mond een symptoom van een andere gezondheidskwaal waar je last van hebt. Dat kan fysiek zijn (bijvoorbeeld bij diabetes), maar ook mentaal (bijvoorbeeld bij stress). Je hersenen kunnen dan een signaal aan je mond doorgeven waardoor er minder speeksel wordt aangemaakt. Daarnaast kan een droge mond worden veroorzaakt door het virus dat ons twee jaar in haar greep heeft gehouden. Veel mensen sliepen toen nachtenlang met open mond, omdat ze verkoudheidsklachten hadden door het virus. Dat zorgt ervoor dat je gedurende de nacht of in de ochtend last kunt hebben van een droge mond.

Tot slot kunnen hormonale schommelingen voor een droge mond zorgen. Die schommelingen komen voor in de pubertijd, tijdens een zwangerschap en in de overgang. Je speekselaanmaak kan erdoor verstoord raken. In de meeste gevallen maak je dan een stuk minder speeksel aan, wat dus een droge mond oplevert. Iets wat belangrijk is om in alle gevallen in de gaten te houden, is de gezondheid van je mond. Speeksel is immers belangrijk voor het beschermen van je gebit. Als je te weinig speeksel aanmaakt, kan dat ervoor zorgen dat je eerder gaatjes en tandsteen krijgt.

Oplossing voor de korte termijn

De kwaal kan dus door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, maar hoe kom je ervan af? Iets wat op korte termijn helpt, is om op kauwgom of rauwkost te kauwen. Door de kauwbewegingen worden je speekselklieren weer geactiveerd. Je kunt ook kiezen voor een speciaal soort mondspray die de speekselaanmaak stimuleert of een spray die zelf lijkt op speeksel. Die sprays zijn bij de drogist verkrijgbaar.

Oplossing voor de lange termijn

Voor een langetermijnbehandeling is meer nodig. Omdat een droge mond zoals gezegd vaak een symptoom van iets groters is, is aan te raden om naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan je helpen bij het vinden van de onderliggende oorzaak. Ook kunnen jullie dan samen naar een oplossing kijken.

Lees ook: Snel overprikkeld en erg empathisch? 11 tekenen dat je hoogsensitief bent

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Hayes Potter