Aftersun: de zin en onzin van smeren na het zonnen

aftersun

Waarom aftersun helemaal geen nut heeft

Met het voorspelde mooie weer trekken wij Nederlanders massaal naar buiten. Na een lange winter kunnen wij wel wat vitamine D gebruiken en ook onze bleke gezichtjes hebben baat bij wat kleur. Maar de lentezon is verraderlijk en als je niet oppast verbrand je snel. Veel mensen denken dat het smeren van aftersun hun verbrande huid kan genezen, maar niets is minder waar.

Voorkomen is beter dan genezen

Huidschade

De schade die de zon aanricht in je huid kan je niet met aftersun genezen. Sterker nog, als het kwaad eenmaal geschied is valt er niets meer aan te doen, want de schade in je cellen kun je niet terugdraaien. Aftersun is gemaakt om een verkoelend effect na te bootsen en om te voorkomen dat de huid nog verder uitdroogt. In principe kun je net zo goed een andere bodylotion opsmeren, want er zit niets in aftersun dat je huidschade kan genezen.

Marketingtruc

Veel aftersun zit in een blauwe verpakking, omdat blauw associaties opwekt van water en mooi weer. Hierdoor denken mensen dat het extra verkoelend werkt. Ook claimen veel aftersuns dat ze de huid herstellen, maar dit klopt niet. De kapotgemaakte cellen kunnen nooit worden hersteld, zeker niet door een crème. Trap dus niet in de slimme marketingtrucjes en wees je bewust van de gevaren van verbranding.

Meer schade

Vaak is aan aftersun een ‘verkoelend ingrediënt’ toegevoegd als menthol, aloë vera of alcohol. Door de aftersun op te smeren lijkt het even opluchting te geven voor je tere huidje. Maar volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee kunnen deze ingrediënten averechts werken op je al beschadigde huid. Je verbrande huid is zeer gevoelig, waardoor de aftersun kan gaan irriteren en de huid kan er zelfs van ontsteken. Oppassen, dus!

Voorkomen

De volgende keer dat het zonnetje schijnt kan jij dus beter een fles zonnebrandcrème tevoorschijn halen dan de aftersun. Ook kun je op het heetst van de dag beter de zon even vermijden en de schaduw opzoeken. Nu de zomer er weer aankomt is het altijd goed om voorzichtig te zijn, want die beschadigde cellen krijg je nooit meer terug.

Lees ook: Dit is waarom je ook bij de lentezon zonnebrand moet smeren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Pexels