Heb jij ook vaak last van een heel erg heftige menstruatie? Lees dit dan eens

menstruatie

Een hevige menstruatie kan je leven behoorlijk beïnvloeden

Dat je menstruatie geen pretje is, dat weten de meeste vrouwen inmiddels (helaas) wel. Maar voor één op de drie dames is de menstruatie zo hevig dat het hun dagelijks functioneren belemmert, zo schreef Linda onlangs. Ruim dertig procent van de vrouwen kampt met klachten als abnormaal bloedverlies of hevige pijn. Maar doordat er nog altijd een taboe op menstruatie rust gaat het grootste gedeelte van deze vrouwen niet snel naar de dokter.

Hierdoor lopen vrouwen vaak veel te lang rond met gynaecologische problemen en als ze wel naar de dokter gaan zijn de klachten vaak verergerd.

Dertien dagen lang
Het artikel van Linda maakte veel reacties los bij vrouwen die zich erin herkenden en ook al jaren met klachten rondliepen. Zo ook de 36-jarige Anouk. Zij schreef dat ze zich meteen herkende in het artikel over hevige menstruatieklachten. Het begon meteen tijdens haar eerste ongesteldheid: : “De menstruatie heeft dertien dagen geduurd, waarvan de eerste dagen handenvol stolsel. Ik kon maar een uur zonder toilet en had heel heftige buikpijn. De dagen dat mijn moeder me uit school heeft opgehaald zijn niet op één hand te tellen.” Anouk dacht dat het erbij zou horen en dat ze gewoon moest doorbijten.

Uitgelachen
Toen ze op haar zeventiende naar de huisarts stapte, had dit weinig effect: “Alle excuses heb ik gehoord: het zou komen omdat ik zo jong was, door mijn eerdere overgewicht, door de hormonen, noem het maar op. Kortom: ‘het hoorde er bij’.” Ze probeerde alle soorten anticonceptie, maar langer dan twee jaar hielp het nooit. Op haar vierentwintigste ging ze toch maar weer naar de huisarts, die haar min of meer uitlachte. “‘Dat je hier zo’n punt van maakt’, zei hij met een lach. Toen ik een verwijzing naar de gynaecoloog aanvroeg, reageerde hij: ‘Als je hetzelfde wilt horen wat je al vijf keer van mij hebt gehoord, moet je vooral gaan’.”

Taboe op menstruatiepijn
De gynaecoloog bleek haar problemen wél serieus te nemen. De diagnose? Endometriose. “Na het horen van de klachten en bij de eerste echo was al snel duidelijk waar ik al die jaren last van heb gehad: ik bleek te lijden aan endometriose, een ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Omdat het voor mij medisch niet noodzakelijk was om het weg te laten halen, besloot ik voor hormooninjecties te kiezen die de hormoonhuishouding in de hersenen stilleggen. In principe ben ik dus nu hormonaal in de overgang.” Anouk is vooral boos om het taboe dat er op menstruatiepijn heerst, waardoor zij 22 jaar met klachten heeft rondgelopen.

Endometriose treft één op de tien vruchtbare vrouwen. Herken jij je in deze klachten? Breng dan eens een bezoekje aan de huisarts. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

  • Zeer hevige menstruatiepijn
  • (Chronische) buikpijn;
  • Darm- en blaasproblemen
  • Vermoeidheid
  • Hevige rugpijn
  • Hevig bloedverlies

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Linda | Beeld: Pixabay