Hoge Gezondheidsraad waarschuwt: ‘Geef kinderen onder de drie vooral géén rijstwafels’

kinderen rijstwafels
Rijstproducten voor baby’s en peuters moeten vermeden worden

In een onderzoeksrapport dat vorige week uitkwam, stelt de Hoge Gezondheidsraad in België dat rijstproducten voor jonge kinderen vermeden zouden moeten worden. Het gaat dan vooral om rijstproducten als rijstwafels en rijstepap. Volgens het onderzoek gaat het om de stof arseen dat in de producten verwerkt zit. In grote hoeveelheden kan deze stof kankerverwekkend zijn.

Kinderen van nul tot en met drie jaar zijn het meest vatbaar volgens het onderzoek.

Conclusie onderzoek

De conclusie van het onderzoek stelt: “Kinderen bleken sterker blootgesteld te zijn aan anorganisch arseen dan volwassenen, en hun blootstelling bleek sterk beïnvloed door de toevoeging van rijstproducten aan het dieet.” Vergelijkbare onderzoeken werden ook uitgevoerd in onder andere Duitsland en Zweden. Ook deze onderzoeken gaven eenzelfde soort conclusie.

Advies Voedingscentrum

Naar aanleiding van deze bevindingen geeft ook ons Nederlandse Voedingscentrum een waarschuwing af. Zo staat op de website: “Zilvervliesrijst en rijstwafels passen in een gezond, gevarieerd eetpatroon. En baby’s kun je rijstebloem geven, bijvoorbeeld als pap. Uit voorzorg adviseren we wel om niet elke dag rijst of rijstproducten aan kinderen te geven.”

Arseen

Maar wat is arseen nu eigen precies? Arseen is een stof dat veel voorkomt in melk, brood en water, maar vooral dus veel in rijstproducten. Het is niet te voorkomen, maar dankzij de strenge regelgeving in Nederland en Europa wordt de hoeveelheid arseen in voedingsproduct zoveel mogelijk verminderd. Bij inname van een grote hoeveelheid arseen kan deze stof voor zowel jonge kinderen als voor volwassenen schadelijk zijn. Echter kunnen kinderen door hun lagere lichaamsgewicht een relatief hogere hoeveelheid arseen binnenkrijgen. Dit is dan ook de reden dat de waarschuwing vanuit het onderzoek vooral voor kinderen geldt.

Lees ook: Dit is de reden waarom je in de winter meer last van puistjes kan hebben

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bronnen: Hoge Gezondheidsraad, Voedingscentrum, LindaNieuws  | Beeld: Pxhere