Obstipatie op vakantie? Dit kun je eraan en doen, en dit moet je laten!

vakantie

Wat te doen bij obstipatie op vakantie

Naar de wc gaan voor nummer twee is iets wat we iedere dag op de automatische piloot doen. Maar je komt er pas achter hoe fijn het eigenlijk is dat je iedere dag kunt, als je op vakantie bent en de boel opeens helemaal stopt: je hebt last van obstipatie op vakantie. 

Heel vervelend, maar wat kun je er eigenlijk aan doen?

Ritme

Waar je normaal gesproken een ritme hebt wat je stoelgang betreft, lijkt dat ritme helemaal te zijn verdwenen. De eerste paar dagen kun je niet goed naar de wc en voelt het alsof de boel verstopt zit. Waar komt dat door en belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat de boel wel weer op gang komt? Er is sprake van een verstopping als de ontlasting minder dan drie keer per week komt. Daarnaast komt de ontlasting vaak moeilijk en is het vrij pijnlijk. Dit komt doordat de ontlasting langer dan gebruikelijk in de dikke darm blijft zitten, waar er vocht uit de ontlasting wordt getrokken. Hierdoor wordt de ontlasting harder en droger, waardoor het pijnlijk is wanneer er aandrang is.

Vreemde omgeving

Waar we in Nederland toegang hebben tot vezelrijke voeding (denk aan de bammetjes die we iedere dag eten), is dat in het buitenland vaak wel anders. Daar is vaak alleen maar witbrood te verkrijgen, waardoor je al snel te weinig vezels binnen krijgt en last kunt krijgen van constipatie. Maar daarnaast liggen er ook psychologische symptomen ten grondslag aan waarom je niet naar het toilet kunt op vakantie. Zo bevind je je in een vreemde omgeving en voel je je misschien niet op je gemak wanneer je je behoefte wilt doen. Om nummer twee te kunnen doen moet je ontspannen zijn en wanneer je je focust op het feit dat de ontlasting niet komt, dan gaat het ook niet lukken.

Wat te doen?

Goed, je hebt dus vastgesteld dat je last hebt van constipatie. Wat kun je nu het beste doen? Als eerste moet je rustig blijven en de boel niet proberen te forceren. Ga gewoon rustig op het toilet zitten, ook als je geen aandrang voelt, en probeer te ontspannen. Ga niet proberen te persen en probeer ook niet een overdaad aan vezels te eten. Doe je dat wel, dat creëer je een baksteen in je darmen. Eet wel vezels, maar houd dit tot een minimum. Drink heel veel water en ga, als het na een paar dagen nog steeds niet lukt, naar de apotheker voor een laxeermiddel.

Lees ook: Bewezen: opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen leven langer

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Maag, Darm Leverstichting | Beeld: Pexels