Uh-oh: onderzoek legt link tussen middagdutjes en dementie

alzheimer middagdutjes

Betekent dit dat je beter geen middagdutje meer kunt doen?

Margriet deelt dat er onlangs een nieuw onderzoek uit is gekomen over middagdutjes. We weten inmiddels immers wel dat een powernap hartstikke fijn (en gezond!) kan zijn. Maar nu blijkt dus dat die middagdutjes ook een teken kan zijn van dementie. Oei!

Middagdutjes en dementie

Nee, je hoeft niet direct je standaard siësta te schrappen. Maar waar je wel op moet letten, is of je niet steeds vaker en langer een middagdutje doet. Uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in de Journal of the Alzheimer’s Association, een wetenschappelijk blad over Alzheimer en dementie, kwam namelijk een bijzondere link naar voren. Steeds vaker en steeds langer dutten kon namelijk een teken zijn van ‘cognitieve achteruitgang’. Dat zijn de kleine problemen met bijvoorbeeld geheugen, logica en handelen, die je vaak ziet als er in de hersenen iets niet goed gaat. Deze dingen zijn ook vaak een voorloper van dementie.

Onderzoek

Het zit zo: voor het onderzoek zijn maar liefst 1.400 mensen van gemiddeld 81 jaar oud 14 jaar lang gevolgd. Van hen had driekwart bij het begin van het onderzoek geen dementie, 20 procent had milde cognitieve problemen, en bij 4 procent was al Alzheimer vastgesteld. Bijna alle deelnemers deden over de loop van de jaren steeds vaker een dutje. Dat viel te verwachten. Maar er bleek een duidelijk verschil tussen de ouderen met en zonder dementie. Zonder dementie of cognitieve problemen werd er jaarlijks ongeveer 11 minuten langer gedut. Bij milde cognitieve klachten werd dit 25 minuten. Maar na een Alzheimer-diagnose werd dit 68 minuten extra per jaar.

Oorzaak of symptoom?

Onderzoeker Yue Leng legt uit dat dit niet direct betekent dat het doen van een dutje Alzheimer kan veroorzaken. “Het onderzoek toont aan dat langere middagdutjes horen bij het ouder worden, maar wel tot op zekere hoogte”, stelt zij. Maar het steeds vaker doen van dutjes kan wel een teken zijn dat er meer aan de hand is. “Uit onze studie blijkt niet dat overmatig dutten cognitieve achteruitgang veroorzaakt, maar het kan wel een symptoom zijn van versnelde veroudering”, legt Leng uit.

Lees ook: Volgens wetenschappers leef je door deze 5 gewoonten 10 jaar langer

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash