Om deze reden zit er altijd maar één neusgat verstopt als je ziek bent

neusgat verstopt

Herken je dit probleem? Hier komt het door

Bij een verkoudheid of griepje (en soms ook het coronavirus) komt vaak een verstopte neus kijken. Een klein voordeel is wel dat er vaak maar één neusgat verstopt zit. En nee, dit verbeeld je je niet. Maar hoe komt dat eigenlijk? 

Nasale cyclus

Het heeft allemaal te maken met iets dat de ‘nasale cyclus’ wordt genoemd. Dit is een proces waarbij je neusvleugels om beurten lucht naar binnen snuiven. Hoe zit dit precies en waarom zit het ene neusgat dichter dan het andere? In beide neusgaten zitten nasale luchtwegen. Deze zijn verantwoordelijk voor het verwarmen en bevochtigen van de lucht die je inademt. Door de droogte en irritatie te verminderen, worden je longen namelijk beter beschermd. Dit kost echt een hoop energie, waardoor je neus zich zoveel mogelijk op één gat probeert te focussen. Dit om het proces zo efficient mogelijk te maken.

Altijd één gat verstopt

Naar het ene neusgat wordt meer bloed gestuurd, waardoor de lucht die binnenkomt wordt verwarmd, maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Hierdoor is er minder ruimte voor zuurstof. Eigenlijk zit er dus altijd één neusgat meer verstopt dan het ander. Het verschil is echter heel subtiel, tenzij je ziek of verkouden bent. Dan merk je het veel duidelijker.

Wanneer je ziek bent , wordt er alleen maar meer bloed naar je neus gestuurd. Hierdoor neemt de zwelling toe en wordt er meer snot geproduceerd. Je hele neus zit dus verstopt, maar je voelt het sterker in het ene gat dan in het andere, omdat er altijd al een gezwollen was vanwege de normale nasale cyclus.

Dit kun je ertegen doen

We weten nu hoe het komt dat er altijd één neusgat meer dichtzit, maar een veel belangrijkere vraag is: hoe kom je er weer van af? Helaas is er niets wat je kunt doen om de nasale cyclus te doorbreken. Elke 90 minuten tot 4 uur wisselt je neus van kant. Waarschijnlijk voel je dan een (kleine) verlichting in je verstopte neus, hoewel vervolgens vaak de andere kant aan de beurt is.

Rust pakken is dan ook de beste oplossing om de verstopping in zijn geheel aan te pakken. Daarnaast kan stoom van een hete reguliere of nasale douche je luchtwegen vrijmaken. Neusspray kan ook nog uitkomst bieden. Pas daar echter wel mee op, want je neus kan hieraan verslaafd raken. Heb je na twee weken nog steeds last van een verstopte neus of heb je dit probleem ook als je verder niet ziek bent? Ga dan even langs de huisarts.

Lees ook: Dít is meestal het eerste symptoom bij de omikronvariant van corona

Bron: Women’s health | Beeld: iStock