Aha! Om deze reden kan een moedervlek ook blauw zijn

blauwe-moedervlek

Gelukkig is hij in de meeste gevallen niet kwaadaardig!

Heb je weleens een blauwe moedervlek bij jezelf gespot? Jazeker, naast de bruine kleur is er ook een blauwe variant. In de meeste gevallen is dit mysterieuze vlekje niet kwaadaardig, maar is het wel belangrijk dat je weet wat het betekent. Lees gauw verder!

Blauwe moedervlek

Ineens is-ie er: een geheimzinnig blauw vlekje op je hand of voet. In de meeste gevallen heb je dan te maken met de blue nevus, wat letterlijk ‘blauwe moedervlek’ betekent. Vaak zijn de vlekjes niet groter dan een centimeter en zijn ze plat of (licht) gebold. Soms kan het vlekje zelfs grijzig of zwart lijken. Je vindt de blue nevus vaak op de rug van je hand of voet, nek of hoofdhuid. Ze kunnen ook wat groter zijn, deze vind je vaak op de onderrug of billen. Het kan om één vlekje gaan, maar je kunt ook meerdere blauwen vlekken hebben. De blauwe moedervlek komt voor bij alle huidskleuren, maar mensen met een Aziatische afkomst en een lichte huidskleur hebben hier sneller last van.

De oorzaak

Een blauwe moedervlek ontstaat door een ophoping van pigmentcellen die pigmentkorrels, oftewel melanine, produceren. Dit speelt zich af in de lederhuid, de middelste laag van je huid. Hier zitten ook je zweetklieren en haarwortels. Doordat de pigmentcellen diep in je huid liggen, krijgt de vlek een blauwe kleur. Normaal gesproken bevinden pigmentcellen zich in de onderste laag van de opperhuid. Het is niet duidelijk waarom een ophoping van pigmentcellen ontstaan.

Wat moet je doen?

Gelukkig geen reden tot paniek wanneer jij een nieuwe blauwe vlek op je huid vindt. In de meeste gevallen kan het namelijk geen kwaad. Wanneer jij twijfelt of je stoort aan de kleur, dan kun je ‘m operatief verwijderen. Het is ook mogelijk om de moedervlek met een pigmentlaser te verwijderen, dit is vaak pijnloos. Echter, is het een ander verhaal wanneer de moedervlek groter is dan een centimeter, plotseling van kleur, vorm of dikte verandert of gaat bloeden. In dat geval kun je het beter door een specialist na laten kijken. In zeldzame gevallen kan een blauwe moedervlek zich ontwikkelen tot een melanoom. Dit is een agressieve vorm van huidkanker. Maak je je hier zorgen om? Maak dan een afspraak met je huisarts of een dermatoloog, zij kunnen je verder helpen en waarschijnlijk geruststellen.

Lees ook: Heel belangrijk: zo controleer je jezelf op verdachte moedervlekken

Bron: Margriet | Beeld: Pexels