Vier trucjes om het planken beter vol te houden

planken

Sla deze oefening niet over in de sportschool

Planken is zeker niet onze favoriete oefening. Het is echter wel een heel effectieve oefening als je sterke buikspieren wilt krijgen. Gelukkig kwamen we laatst tot de ontdekking dat je helemaal niet lang hoeft te planken om er profijt van te hebben, maar een halve minuut planken kan al moeilijk zijn.

Met deze tips houd je het planken beter vol.

Planken

Niet alleen je middenrif, maar ook de rest van je lichaam wordt sterker van de plankoefening. Maar je hele lichaam moet in balans zijn, van je tenen tot aan je schouders. Al je spieren zijn aangespannen, maar dat betekent dat je lichaam na een halve minuut planken al behoorlijk kan trillen. Haal alles uit je oefening door gebruik te maken van deze tips.

1. Ellebogen in de juiste houding

Zoals het gezegde luidt: een goed begin, is het halve werk. Dat geldt zeker voor planken. Bij planken is het belangrijk dat je je ellebogen in een hoek houdt en dat je met je ellebogen als het ware probeert om de vloer weg te duwen. Start de plank op je handen en knieën en zet vervolgens je ellebogen op de grond onder je schouders in een hoek van 90 °. Span je borstspieren aan en onthoud: houd je ellebogen in een hoek.

2. Euro tussen je billen

Bruce Kelly, de oprichtster van Fitness Together, vertelt aan Women’s Health wat een van de grootste zondes is tijdens het planken. “Een van de grootste blunders bij planken is het verzwakken van de heupen en billen.” Het is volgens haar belangrijk dat je je billen op de juiste hoogte houdt en ook blijft gebruiken. “Probeer je in te beelden dat je een euro tussen je billen knijpt, zodat je je aandacht bij je bips houdt”, tipt Bruce.

3. Je buik is een ballon

Door een verkeerde ademhaling kan er spanning ontstaan in je nek. Vermijd dit door langzame, bewuste diepe ademhalingen te maken vanuit je buik. “Dit zal de plank iets makkelijker maken”, vertelt Bruce. Wij hopen het maar.

4. Gebruik een stopwatch

Stel jezelf een doel. Hoe lang moet je van jezelf planken? Door jezelf een tijdsduur op te leggen, is het planken ook weer wat makkelijker vol te houden. Het motiveert je immers om te weten dat je je doel hebt behaald. Leg daarom altijd een stopwatch naast je, of gebruik je mobiele telefoon, om de teller in de gaten te houden.

Lees ook: Dit zeggen je voeten over je gezondheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Videostill