Over deze vrouwelijke kwaaltjes hebben we het liever niet

2 arts dokter vrouwelijk kwaaltjes

Je hoeft je niet te schamen voor deze kwaaltjes

Middeltjes tegen acné, apparaten die overtollig eelt van je voeten verwijderen of druppels tegen kalknagels: het zijn kwaaltjes die we anno 2020 gewoon met elkaar bespreken. Fijn, aangezien dit het gevoel geeft dat je niet als enige kampt met een slechte huid of niet zo’n perfecte voet. Toch zijn er ontzettend veel vrouwelijke kwaaltjes waar flinke taboe op heerst. Wij vertellen je welke. Zo weet je in ieder geval dat je niet de enige bent.

1. Vaginale schimmelinfectie

Bijna elke vrouw krijgt een keer in haar leven een vaginale schimmelinfectie. Dit wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne, maar kan ontstaan door hormonale schommelingen of het gebruik van bepaalde antibiotica. Kortom: dingen waar je helemaal geen invloed op hebt. Je kunt dit vervelende kwaaltje herkennen aan een brokkelige, yoghurtachtige vaginale afscheiding zonder geur, jeuk in de vagina of aan een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen. Gelukkig zijn er allerlei middeltjes waarmee je van een vaginale schimmelinfectie kunt afkomen. Hier lees je meer over een vaginale schimmelinfectie. 

2. Laag libido

Heb je de laatste tijd niet zo veel zin om de liefde te bedrijven? Geen zorgen, er is niets ernstigs aan de hand. Wanneer je merkt dat je al een tijdje niet echt in de mood bent, wordt dit vaak niet besproken. De overgang, hormonale schommelingen of verdriet kunnen je libido in de weg zitten. Merk je dat je er last van hebt? Praat erover en maak je vooral niet te druk. Het kan een periode zijn die vanzelf overgaat!

3. Verandering down under

Heb je een kindje op de wereld gebracht? Hoera, wat een prestatie! Behalve gesprekken over zwangerschapskilo’s en striae, wordt er weinig gepraat over de veranderingen in de vagina. De boel wordt door de bevalling wijder en kan er ouder uitzien. Bijna elke vrouw ervaart deze kwaaltjes na de zwangerschap, maar er wordt nauwelijks over gesproken. Geef het herstellen van je lichaam de tijd. Vertrouw je je lichaam even niet? Schroom dan niet een huisarts of andere moeders eens te vragen om advies.

4. Winderigheid

Een scheetje hier en daar is hartstikke normaal. Merk jij dat je dit wel heel vaak hebt? Dan heb je mogelijk last van winderigheid. Winderigheid is een veelvoorkomend kwaaltje, waar toch een taboe op heerst. Roken, snel eten, snel praten, door een rietje drinken of het eten van veel fruit of light producten kunnen zorgen voor winderigheid. Probeer eens uit te vogelen waardoor jij last hebt van winderigheid. En nogmaals: je bent niet de enige!

Lees ook: Kappers willen dat je stopt met het maken van deze 7 haarfouten

Bron: Ze | Beeld: Unsplash