Dit doet een (lange) wandeling met je mentale gesteldheid

wandeling geest

Het heeft een aantal fijne voordelen

Gelukkig, we mogen in tijden van de coronacrisis nog naar buiten. In andere landen is dat wel anders. Nederlanders trekken er massaal op uit om een wandelingetje te maken. Daar komt een leuk voordeel bij: een wandeling doet namelijk goede dingen voor je geest.

Creatief proces

Niet alleen is een wandeling goed voor je lichaam, ook je mentale gesteldheid doe je er een pleziertje mee. Aan Nu.nl legt neuropsycholoog Erik Scherder uit wat de voordelen van die wandeling zijn op je geest. Eén van die voordelen is bijvoorbeeld dat we er creatiever van worden. “Ons cognitieve brein wordt gedurende de hele dag belast: momenten van rust zijn er bijna niet, omdat ons werk en onze smartphone veel aandacht opeisen. Met wandelen laat je die druk letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en creatief zijn.”

Oplossingen en ideeën

Heb je de hele ochtend getobd over een lastig vraagstuk? Dan adviseert Scherder om een wandeling te maken. “Na een wandeling heb je vaak ineens de oplossing”, volgens de neuropsycholoog ontspant je brein, waardoor het ‘default mode netwerk’ wordt geactiveerd. Je breekt je brein ergens niet meer over, maar op de achtergrond werken je hersenen alsnog door aan de oplossing. Zo kan het dat je opeens een idee krijgt.

Gesprekstof

Nog een leuke bijkomstigheid. Ga je samen met iemand anders wandelen? Dan kun je nog weleens goede gesprekken voeren. “Tijdens het wandelen kom je echt een paar gesprekslagen verder dan normaal. Dat heeft vooral te maken met de fasciculus uncinatus, een verbinding tussen je frontale en temporale hersenkwab. Deze gebruik je om te navigeren, maar maakt ook empathie aan. Daardoor zul je meer invloeden zijn en ontwikkel je sneller een band met de ander.”

Lees ook: Waarom je een rustdag nodig hebt, ook tijdens de thuisquarantaine

Bron: Nu | Beeld: Unsplash