Zwangerschap in coronatijden: een gynaecoloog geeft de feiten

Want na de opmerking van IC-arts Diederik Gommers kunnen we wel wat duidelijkheid gebruiken

In de podcast Virusfeiten van NPO Radio 1 deed IC-arts Diederik Gommers de uitspraak dat vrouwen beter kunnen wachten met zwanger worden tot na de coronacrisis. Helemaal handig was die opmerking niet, want de IC-arts kreeg een stortvloed aan negatieve reacties over zich heen. Bovendien ontstond er ook verwarring over zwanger zijn in coronatijd.

Ziekenhuisopnames onder zwangere vrouwen

De kans dat een zwangere vrouw met corona in het ziekenhuis belandt is een stuk groter dan voor vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie die niet zwanger zijn. Onder vrouwen van 20 tot 50 jaar, belandde slechts 1,7 procent in het ziekenhuis. Van de 312 zwangere vrouwen met corona werden 65 vrouwen opgenomen. Dat is 20 procent meer dan onder de groep 20- tot 50-jarigen die niet zwanger zijn. Ook belandden 5 zwangere vrouwen (2 procent) op de intensive care. Dit tegenover 0,3 procent van de niet-zwangere vrouwen van 20 tot 50 jaar.

Vaak milde infectie

“De kans dat zwangeren met corona in het ziekenhuis belanden, blijkt dus veertien keer groter”, vertelt gynaecoloog-perinatoloog Annemiek Evers van het Wilhemina Ziekenhuis aan Lindanieuws. “Ook zien we terugkomen dat vrouwen met een niet-Westerse achtergrond en vrouwen met overgewicht meer risico lopen. Wel wil ik benadrukken dat bij de meeste zwangere vrouwen de infectie echt mild verloopt. Een klein deel van de vrouwen kan wel ernstig ziek worden, maar dat kan ook bij de griep.”

Grotere kans op keizersnede

Ook vertelt Evers dat de kans op een keizersnede groter is bij vrouwen met corona-gerelateerde klachten. Daarnaast komen ook vroeggeboortes vaker voor bij ernstig zieke vrouwen. “Maar dit zijn over het algemeen geen spontane vroeggeboortes”, licht Evers toe. “We moeten vaak de baby eerder halen, om bijvoorbeeld de moeder beter te kunnen beademen. De vroeggeboortes zijn dus niet vanwege complicaties met de baby zelf.”

Kan baby besmet raken?

Of een baby ook besmet raakt als de moeder besmet raakt, is nog onduidelijk. Evers weet wel dat in Nederland nog geen enkele baby in de buik besmet is geweest. De gynaecoloog stelt dat het zeer onwaarschijnlijk is, maar het wordt nog onderzocht.

Risicovoller 

Helaas is het een feit dat vrouwen die zwanger zijn, gevoeliger zijn voor virale luchtweginfecties. Dit komt door veranderingen in het afweersysteem en door veranderingen in het lichaam. Vrouwen kunnen daardoor een stuk zieker worden van een gewone griep en dus ook van corona. “Dat komt door fysiologische veranderingen. Een hoogstand van het middenrif waardoor je minder makkelijk doorademt, toename van zuurstofbehoefte, zwelling van luchtwegslijmvlies en verhoogde stollingsneiging. Dat, plus het veranderende afweersysteem maakt deze groep vrouwen vatbaarder om zieker te worden.”

Lees ook: Waarom je last kunt hebben van ochtendmisselijkheid terwijl je niet zwanger bent

Bron: Linda | Beeld: Unsplash, freestock