‘Ik verliet de familiedag van mijn ex omdat mijn kleding niet goed was’

familiedag ex kleding

‘Mijn schoonmoeder stond erop dat ik me zou omkleden en mijn vriend stond aan haar kant’ 

Het leek zo gezellig te worden: een familiedag bij haar toenmalige vriend. Ondanks het feit dat de familiebijeenkomst onverwachts kwam voor Yara*, had ze er veel zin in. Helaas liep de dag anders dan gepland. Volgens haar schoonmoeder kon haar kleding er niet mee door, ze stond er zelfs op dat Yara zich zou omkleden. Op het forum Reddit deelt ze haar verhaal. 

Grote familiebijeenkomst

“Vorig jaar verbleef ik een tijdje in het huis van mijn toenmalige vriend”, begint Yara haar verhaal. “Ik kwam gewoon even langs en zou de volgende dag weer vertrekken. Ik had geen idee dat er plannen waren voor de volgende dag.” De volgende dag stond een grote familiebijeenkomst stond gepland. Daar was Yara niks over verteld. “Nadat ik wakker werd, vertelde zijn moeder me dat ze een grote familiebijeenkomst hadden gepland en mijn vriend zei dat ik moest blijven. Dat vond ik geen probleem. Ik was al bij diverse familiebijeenkomsten geweest en het was altijd gezellig.”

Korte broek

Alles verliep dan ook op rolletjes, totdat Yara haar schoonmoeder vertelde dat haar vader zou komen. “Ik had hem nog nooit ontmoet en ik kreeg te horen dat hij erg traditioneel was. Blijkbaar zou dit voor problemen gaan zorgen, aangezien ik een korte broek droeg. Mijn vriend en zijn moeder vonden dan ook dat ik me moest omkleden.” Hoe graag Yara het ook zou willen, ze kon zich niet omkleden. “Ik had geen andere kleding bij me. Ik ging ervan uit dat ik zou blijven slapen en daarna weer naar huis ging.”

Confronteren met outfit

De enige optie voor Yara was een setje kleding uit de kast van haar schoonmoeder te lenen. Niet iets waar ze op zat te wachten. “Ik legde mijn vriend uit dat ik de traditionele waarden van zijn opa respecteer, maar dat ik er niet van gediend ben dat anderen mij vertellen wat ik moet dragen. Als ik het van tevoren wist, had ik een lange broek meegenomen. Dat had een hoop drama voorkomen, maar die kans kreeg ik niet.” Yara’s schoonmoeder legde uit dat de kans groot was dat haar vader Yara zou confronteren met haar outfit. “Ik legde uit dat het mij niet stoorde, maar ze stond erop dat ik me zou omkleden.”

Altijd kritiek

Yara voelde zich absoluut niet op haar gemak in deze situatie en ze besloot haar vriend apart te nemen. “Het raakte me meer dan normaal, omdat ik wist dat zijn moeder me niet mocht. Ze had altijd een mening over mij, of het nou ging om mijn make-up, kleding, persoonlijkheid, keuzes of woonsituatie, ze had altijd kritiek.” En ook al besprak Yara de situatie met haar vriend, daar had ze ook niet veel aan. “Hij stond aan de kant van zijn moeder en zei gewoon dat ik moest veranderen om de confrontaties met haar te vermijden.”

Zou geen probleem moeten zijn

En toen was het moment daar: de familiebijeenkomst begon. “Zijn zus kwam als eerste. Nadat ze erachter was gekomen wat er aan de hand was, probeerde ze hen allebei uit te leggen dat het geen probleem zou moeten zijn. Als ik er geen moeite mee had, dan zou iedereen dat moeten accepteren.” Helaas veranderde niemand van gedachten door de woorden van Yara’s schoonzus.  “Er kwamen steeds meer familieleden en ik werd overspoeld met mensen die ‘hallo’ kwamen zeggen en zich voorstelden. Ondertussen voelde ik nog steeds dat twee mensen liever hadden dat ik zou vertrekken om me om te kleden.

Weggaan is beter

“Ik ontmoette zelfs de traditionele opa van mijn vriend en hij heeft niks gezegd.” Ondank het feit dat niemand er problemen mee leek te hebben dat Yara een korte broek droeg, veranderden haar vriend en schoonmoeder niet van gedachten. “Ik besloot uiteindelijk dat het gewoon beter zou zijn als ik wegging. Mijn vriend en schoonmoeder zouden niet van gedachten veranderen, maar ik ook niet. De hele situatie was zo overweldigend en het maakte me angstig.” Yara’s vriend heeft de hele dag niet tegen haar gepraat, maar wilde het naderhand ook niet uitpraten. “Hij heeft nooit begrepen waarom ik van streek was. Nadat ik weg was gegaan, belde ik mijn beste vriendin. Zij stond helemaal aan mijn kant, maar van anderen krijg ik gemengde reacties.”

Yara geeft aan dat het al een tijd geleden is dat voorval zich afspeelde. Ze denkt er nog regelmatig aan terug en vraagt zich af of zij hier de juiste beslissing heeft genomen. Wat vind jij?

*Yara is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum deelt zij haar verhaal onder de naam u/common_strategy.

Lees ook: Aanstaande vader: ‘Ik heb onze rekening geblokkeerd voor mijn zwangere vrouw’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels