Familieperikelen: ’Ik heb geen behoefte aan contact met mijn halfbroertje’

halfbroertje

Het nieuwe gezin van haar vader hoeft geen rol in haar leven te spelen

Familieleden: je hebt ze niet voor het uitkiezen. Voor sommige mensen de reden om sommige contacten op een laag pitje te zetten. Zo ook voor Vera* (24), die er bewust voor kiest om geen band op te bouwen met haar halfbroertje. Toch vraagt ze zich af of dit besluit gerechtvaardigd is.

Gescheiden ouders

“Toen ik 10 jaar oud was, verliet mijn vader mijn moeder voor zijn minnares. Een paar maanden later werd hun baby, mijn halfbroertje, geboren”, vertelt Vera op het forum Reddit. Door de scheiding van haar ouders ziet Vera haar vader een stuk minder vaak. “Ik ging niet bij zijn nieuwe gezin op bezoek en zag mijn vader, in zijn eentje, een paar keer paar maand. Ook mijn twee jongere zusjes gingen niet bij hem thuis langs.”

Halfbroertje

Inmiddels is het 14 jaar geleden dat Vera’s ouders scheidden. Haar halfbroertje is nu een tiener. Vera en haar zussen kennen hem eigenlijk maar slecht. “Mijn zussen en ik hebben geen band met hem opgebouwd. We nemen hem niets kwalijk, maar vinden het beter om sommige dingen gescheiden te houden.” Het broertje hunkert echter wel naar contact met zijn oudere halfzussen.

Geen contact

“Ons halfbroertje heeft mij en mijn twee zussen verschillende keren benaderd op social media. Mijn jongste zusje is de enige die daarop heeft geantwoord en heeft hem verteld dat ze geen behoefte had om de situatie te veranderen. Zelf heb ik niet op zijn berichten geantwoord.”

Samen eten

Op aandringen van haar moeder probeert Vera het contact met haar vader nog wel een beetje te onderhouden. Af en toe eten ze samen. Voor Vera’s halfbroertje de kans om zijn zussen ook weer eens te zien. “De laatste keer dat mijn zussen en ik samen met onze vader gingen eten, nam hij ons broertje mee. Een heel ongemakkelijke situatie, en dat neem ik mijn vader ook kwalijk.”

Twijfels

Wel twijfelt Vera of haar gedrag gepast is. “Ik wil mijn vader en mijn halfbroertje geen pijn doen, maar de situatie is lastig en mijn zussen en ik hebben geen behoefte aan contact.” Op het forum hoopt ze advies te krijgen. Daar nemen veel lezers het niet op voor Vera, maar voor haar broertje.

Niet zijn schuld

“Jullie kunnen jullie halfbroertje niet negeren vanwege de omstandigheden waarin hij werd geboren. De scheiding is niet zijn schuld, houd hem daar dan ook niet voor verantwoordelijk”, raadt een lezer Vera aan. Daarnaast zijn er ook adviesgevers die zich juist wél kunnen vinden in Vera’s houding. “Jij zit niet fout. Je hebt nooit een band opgebouwd met die jongen, en je kunt zelf kiezen wie je in jouw leven wilt. Ook als het om familie gaat.” Welk advies zou jij Vera geven?

*Vera is niet de echte naam van deze vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam wertik2.

Lees ook: Dilemma: ‘Mijn man plaatst mijn stiefdochter boven onze kinderen

Bron: Reddit | Beeld: Pexels