10x het geheim voor een gelukkig huwelijk

Zorg dat je je aangetrokken blijft voelen tot je geliefde

“Je aangetrokken voelen tot je man of vrouw is een keuze die jij zelf kunt (blijven) maken in je huwelijk”, stelt lifecoach Sunny McMillan. Ze raadt daarom aan om te oefenen met ‘aantrekkelijke gedachtes’. Hoe het werkt? Ook dat legt ze uit. Focus op de eigenschappen die je aantrekkelijk vindt. Zoals je echtgenoot zijn billen of juist hoe diegene als ouder is. Het hoeft niet fysiek te zijn. “Een gelukkig huwelijk heeft als fundatie dat mensen zich verbonden voelen met elkaar.”

Lach met elkaar

Het leven bezorgt je al genoeg stress. Het helpt daarom om luchtigheid te vinden bij je partner, zelfs als je op dat moment echt tot over je oren in de stress zit. “Wanneer een koppel met elkaar grappen kan maken, betekent het dat ze dingen in perspectief kunnen plaatsen”, vertelt relatietherapeut Juliana Morris. Lach niet alleen in goede tijden, maar ook in slechte tijden. Dat kan op verschillende manieren: gezamenlijke binnenpretjes, gekke sms’jes of samen naar een comedyshow kijken. Lachen met je partner kan jullie band versterken.

Wees aardig voor elkaar

“Het is zo belangrijk om altijd respectvol te zijn en je in te leven in de ander”, vertelt psycholoog Erica MacGregor. “Als je kritisch en bevooroordeeld bent, eindigt dit meestal in wrok.” Probeer daarom altijd aardig te blijven, zelfs als je ergens niet blij mee bent. “Je bent zo’n rommelkont. Je ruimt nooit op”, klinkt een stuk onaardiger dan: “Ik heb vandaag het eten gekookt. Ik zou het heel erg fijn vinden als jij de afwas kunt doen.”

Vier kleine momenten

Het zijn niet alleen de grote mijlpalen die gevierd moeten worden, ook de kleine momenten verdienen een feestje, etentje of gewoon een complimentje. “We weten dat het belangrijk is om er voor onze partner te zijn tijdens moeilijke tijden”, vertelt Pawelski. “Maar het is net zo belangrijk om ook stil te staan bij de goede momenten, wat veel stellen vaak vergeten.” En dat zijn volgens de auteur juist de momenten om een nog sterkere band te creëren. Vertelt je partner over een kleine overwinning? Luister dan met je volle aandacht naar wat hij of zij zegt. Door te luisteren en blij te zijn, vier je het goede nieuws met diegene.

Waardeer elkaar

Het is zo makkelijk om iemand voor lief te nemen als je lang samen bent met iemand. Volgens MacGregor is het zo belangrijk om elke dag je waardering voor elkaar uit te spreken. “We willen ons allemaal gewaardeerd voelen”, legt ze uit. Een simpel voorbeeldje: wanneer je geliefde ’s ochtends koffie voor je heeft gezet. Vertel hem of haar dan dat je dag nu met een lach begint. “Als mensen zich niet gewaardeerd voelen in een relatie, kan er een wrok ontstaan en kunnen mensen uit elkaar groeien.”

Groei samen en leer je aan te passen

Pawelski is ervan overtuigd dat het belangrijk is dat stellen bereid zijn om samen te groeien en om zich aan te passen aan nieuwe situaties. “Onze behoeftes veranderen continu, mensen groeien en relaties evolueren. Wat we nu nodig hebben, kan over een paar jaar heel anders zijn.”

Pagina 2/2

Lees ook: Waarom de zes-secondenkus zo belangrijk is in een relatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Oprah Mag | Beeld: Unsplash