Huh: blijkbaar zit de kans op een scheiding in je genen

scheiding

Kan een scheiding dan toch ‘in de familie zitten’?

Wanneer iemand ouders heeft die zijn gescheiden, is de kans groot dat diegene het ‘tot de dood u scheidt’ ook niet tot het einde uitzit. Maar dat een scheiding iets is wat al in je genen zit, is wel heel bizar. Toch schijnt dat volgens onderzoek wel het geval te zijn.

Voor het onderzoek werden gegevens van 20.000 mensen geanalyseerd.

Scheiden
Niemand zegt het ‘Ja, ik wil’ met het idee dat zij en haar kersverse man in de toekomst weer zullen scheiden. Die belofte maak je toch wel voor de rest van je leven, maar wat nu als je er op terug wilt komen? Zoiets weet je niet van tevoren. Toch zijn er nu wetenschappers die beweren dat je genen kunnen bepalen hoe groot de kans is dat jij die scheidingspapieren ondertekent.

Grotere kans
Dochters van gescheiden ouders hebben 60 procent meer kans op een scheiding dan dochters wiens ouders wel bij elkaar zijn gebleven. Zoons zijn hier minder gevoelig voor. Zijn de ouders van een man gescheiden? Dan is de kans 35 procent groter dat hij ook een scheiding aanvraagt, dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Je zou denken dat dit komt doordat deze mensen het ‘verkeerde voorbeeld’ kregen, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn.

Genen
Onderzoekers uit Amerika en Zweden sloegen de handen in elkaar en analyseerden gegevens van 20.000 Zweedse volwassenen die waren geadopteerd als kind. Wat bleek? Wanneer het op scheiden aankwam, volgden deze mensen hun biologische ouders op terwijl ze helemaal niet door hen waren opgevoed! 

Bevindingen
Jessica Salvatore, de auteur van het onderzoek, vindt deze bevindingen verrassend, maar aan een ‘scheidingsgen’ denkt ze niet. De onderzoekers denken dat het te maken heeft met bepaalde karaktertrekjes die geërfd worden, zoals impulsief gedrag en neurotisch gedrag. “Uit andere onderzoek is gebleken dat mensen met deze eigenschappen vaker scheiden dan mensen die dit gedrag niet vertonen.”

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest.

Lees ook: zo ziet Baby uit Dirty Dancing er nu uit 

Bron: Her | Beeld: Pexels