‘Ik zei mijn broer dat zijn peperdure bruiloft het niet waard was’

peperdure bruiloft

‘Ze liep weg zonder te betalen en toen moest ik opeens voor de kosten opdraaien’

Janines* broer Evert gaat binnenkort trouwen. Over het algemeen kan ze het goed vinden met zijn verloofde Yvon. Maar met peperdure eisen voor de bruiloft, heeft Janine de moeilijke beslissing genomen om niet van de partij te zijn. Dit zorgt voor flinke ruzie binnen de familie, en daarom vraagt ze op Reddit om advies.

Schoonzus

“Ik ben altijd close geweest met mijn broer, we waren altijd vrienden naast dat we broer en zus zijn. Ongeveer zes jaar geleden kreeg hij een relatie met Yvon. Ze wilde een soort zuster-achtige relatie met mij. Toen ik een jaar later ging trouwen vroeg ze mij bijvoorbeeld of ze mijn bruidsmeisje mocht zijn. Ik had geen bruidsmeisjes gepland, maar ik zei ja omdat het zoveel voor haar betekende en ik kocht zelfs een jurk voor haar voor die rol”, schrijft Janine over haar eigen bruiloft.

Rocky verloving

“In 2020 kondigden Yvon en Evert hun verloving aan. Yvon liet ook weten dat twee vriendinnen haar bruidsmeisjes zouden zijn. Direct hierna begon ze mijn hulp voor allerlei dingen te vragen. Het begon met advies, maar al snel liet ze me allerlei klusjes oplossen en zelfs voor verschillende dingen betalen. Ik zei haar dat dit voelde als de soort klusjes die haar bruidsmeisjes moesten oplossen, maar ze negeerde me”, deelt de gefrustreerde schoonzus op Reddit.

Ondanks Janines bezwaren, ging het van kwaad tot erger. “We waren bij een bakkerij voor een kleine proeverij voor bruidstaarten, en ze is weggelopen zonder te betalen. De eigenaren kwamen vervolgens achter mij aan voor de kosten. Toen ik dit tegen Evert zei, reageerde hij dat ik erin mee moest gaan, omdat het voor hun ‘speciale dag’ was.”

Duur

En zo ging dit steeds verder. Janine deelt onder meer dat Yvon bij het kopen van een bruidsjurk opeens wilde dat Janine voor de accessoires betaalde. Enige probleem was dat Janine dit nooit had aangeboden. “Op een gegeven moment begon ik ‘nee’ te zeggen tegen hun verzoeken, maar hier werden ze al snel boos om. Evert zei me dat ze echt graag wilden dat ik betrokken was bij de bruiloft – maar dan snap ik niet waarom ik geen onderdeel mocht zijn van de bruidsmeisjes, getuigen, of iets anders. Ook zonder zo’n rol wilde ik ze best helpen trouwens, maar op deze manier voelt het alsof ze misbruik van me maken”, schrijft Janine.

“Ik kaartte dit aan bij mijn broer, en hij reageerde dat als ik zo nodig een speciale rol wilde tijdens de bruiloft, dat ik het dan gewoon had moeten zeggen. Ik zei dat dat niet het punt was, maar dat het voelde alsof ik alleen werd meegevraagd om de kosten te dragen of rotklusjes op te vangen die niemand anders wilde doen. Volgens Evert overdreef ik.”

Uitnodiging

En nu is het dan eindelijk zover: Janine ontvangt de uitnodiging voor de bruiloft van haar broer. Maar ze beseft al snel dat ze het met alle eisen die het koppel voor de gasten heeft simpelweg niet redt. “Hun locatie ligt hier mijlenver vandaan, in een peperduur hotel, in een superdure omgeving, met ultradure kledingeisen en álles op hun verlanglijstje kostte minstens $250. Dat kan ik me gewoon niet veroorloven!” schrijft Janine.

“Dus ik reageerde op de uitnodiging dat ik er niet bij zou zijn. Yvon en Evert vroegen me waarom, en ik zei ze dat hun peperdure bruiloft de kosten niet waard was. Helemáál omdat ik al zoveel voor ze betaald had en nog altijd van me verwachtten dat ik continu zou bijspringen.”

Hoewel Janines ouders begrip hebben voor haar frustratie, zijn andere familieleden lááiend. Janine twijfelt nu: moet ze dan maar gewoon door de zure appel heen bijten? Of hebben Yvon en Evert een reality check nodig?

*Alle namen in dit stuk zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Other-Bid-2350.

Lees ook: ‘Ik ben boos vertrokken na een bruiloft omdat ik alles alleen moest opruimen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unplash, Álvaro CvG