‘Mijn man wil dat ik nooit meer een relatie neem als hij overlijdt’

man relatie

De vrouw moest het zelfs aan haar man beloven

Odile* (36) en haar man Daan (34) gaan door een heel zware periode heen. Daan heeft namelijk een chronische hartaandoening, waardoor hij al jaren aan het lijden is. Ook het vooruitzicht is helaas allesbehalve rooskleurig voor Daan. Onlangs hadden Odile en haar man een gesprek over de toekomst, waarbij hij duidelijk aangaf dat hij niet wil dat zij ooit weer een relatie neemt als hij komt te overlijden. Daan wilde zelfs dat Odile dit zou beloven in het bijzijn van hun twee kinderen, maar dat kon ze niet… 

Gezondheid

“Daans gezondheid gaat al jarenlang achteruit. Onlangs heeft hij een apparaat gekregen dat zijn hartfunctie moet verbeteren, maar het is geen langetermijnoplossing”, begint Odile haar verhaal op het forum Reddit. Ondertussen werkt de vrouw keihard om alle kosten te betalen en om voor hun kinderen te zorgen, aangezien dit Daan beide niet lukt. De laatste tijd lijkt het erop dat het steeds slechter gaat met Daan. Waar hij wegens medische redenen altijd alleen sliep, wil hij de laatste weken dat Odile of zijn kinderen bij hem slapen.

Emotioneel

Ook wordt Daan steeds emotioneler, merkt Odile op. “Gisteravond vertelde hij mij over een gesprek dat hij had gehad met de kinderen. De kinderen hadden hem verteld wat ze later wilden worden. Hij werd hier heel emotioneel van, omdat hij weet dat hij er niet meer gaat zijn als de kinderen volwassen zijn”, vertelt Odile. “Hij zei dat hij geluk zou hebben als hij het tot hun volgende verjaardag zou redden. Nu leek mij dit lichtelijk overdreven, maar ik viel hem niet in de rede en liet hem zijn gevoelens uiten.”

Nooit meer een ander

Vervolgens vroeg Daan aan zijn vrouw wat zij zou doen als hij komt te overlijden. “Hij vroeg me of ik opnieuw zou beginnen met een andere man. Hij trok mijn gezicht naar het zijne toe en zei dat ik moest beloven dat ik nooit meer een relatie zou nemen met iemand anders”, vertelt Odile. “Ik weet niet waarom, maar ik bevroor. Daan bleef maar zeggen dat ik het moest beloven, in het bijzijn van onze kinderen. Ik verzekerde hem dat hij de liefde van mijn leven is, en dat hij en de kinderen alles voor mij betekenen.”

Leugenaar

Dat was niet het antwoord dat Daan wilde horen en hij werd dan ook behoorlijk boos op Odile. “Hij zei dat hij niet had verwacht dat ik over zijn verzoek zou twijfelen, laat staan dat ik het niet zou willen beloven. Ik probeerde hem uit te leggen waarom ik niet kon beloven dat ik nooit meer met iemand anders zou daten, maar hij wilde niet naar me luisteren”, vertelt Odile. “Hij zei dat ik het waarschijnlijk geen enkel probleem zou vinden om heel snel iemand anders te vinden en de kinderen een nieuwe vader te geven. Ik beloofde hem dat ik onze kinderen nooit zou dwingen om een andere man ‘papa’ te noemen, maar hij geloofde me niet. Hij schold me uit voor leugenaar en zei dat ik uit zijn kamer moest gaan.”

Nieuwe man

“Ik probeerde Daan te kalmeren, maar het ging van kwaad tot erger”, vertelt Odile. “Hij zei dat hij de kinderen zou laten beloven dat als ik ooit een andere man zou vinden, dat ze mij dan uit hun leven verbannen en bij zijn familie gaan wonen. Hij zei dat ik blij zou moeten zijn dat ik dan niet meer voor de kinderen hoef te zorgen en al mijn energie kan richten op die nieuwe man. Daan bleef me maar beledigen tot ik op een gegeven moment moest huilen”, schrijft de vrouw.

Ten einde raad

Hoewel Odile begrijpt dat haar man niet helemaal zichzelf is en uit emotie en pijn reageert, kwetst het haar enorm. “Iedereen zegt tegen me dat ik het moet laten gaan, omdat Daan het zo zwaar heeft. Maar ze vergeten dat ik het ook moeilijk heb. Ik heb geen eetlust en eet nauwelijks. Ik werk, ik zorg voor de kinderen, ik zorg voor Daan, maar ik mag en kan nooit mijn frustraties even uiten”, aldus de vrouw. Odile weet niet of ze dit nog langer trekt en is ten einde raad. Wat zou jij haar aanraden?

*Odile en Daan zijn niet de echte namen van de vrouw en man. De vrouw doet haar verhaal op het forum onder de naam throwra20216533.

Lees ook: Heftig: ‘Mijn man maakt mijn overleden vrouw belachelijk’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Molnár Bálint