‘Mijn man verkocht het theeservies dat ik kreeg van mijn overleden moeder’

theeservies

De vrouw vraagt zich af of haar reactie overdreven was

Met elk een vaste baan, hebben de getrouwde Eline* (35) en haar man (37) het financieel goed. Toch zit het de man van Eline niet lekker dat zijn vrouw meer verdient dan hij. Uit het niets begon hij allerlei spullen in huis te verkopen. Óók het theeservies dat Eline kreeg van haar moeder die inmiddels niet meer leeft.  

Alles betalen

“In ben arts en mijn man is bouwvakker”, begint Eline haar verhaal op het forum Reddit. “Financieel hebben we het goed. Natuurlijk blijven we dromen. We wonen nu in een huurappartement, maar ik droom ervan om een huis te kopen.” Dat zijn voorlopig dromen voor later, want Eline heeft nu hele andere problemen aan haar hoofd. “Mijn man klaagt er altijd over dat ik niet genoeg doe, ook al verdien ik veel geld. Ik betaal alles voor onze tweejarige dochter, van eten tot kleding en school.” Daarnaast betaalt Eline ook het grootste gedeelte van de huur. “Omdat ik arts ben en meer verdien, vindt mijn man dat logisch.”

Spullen verkopen

De 35-jarige vrouw vervolgt dat haar man in hun slaapkamer een doos bewaart waarin hij ‘zijn eigen spaargeld’ bewaart. De doos staat er al drie jaar, maar Eline heeft geen idee waar haar man eigenlijk voor spaart. “Hij klaagt altijd dat ik geld weggooi als ik nieuwe spullen koop voor ons appartement.” Blijkbaar wilde haar man toch meer geld hebben en daarom begon hij onlangs met het (online) verkopen van spullen. “Hij heeft al van alles verkocht: keukenspullen die ik nog maar net had gekocht, meubels, lampen.” Eline is het er niet mee eens, maar haar man stond meteen klaar met argumenten. “Hij zei dat hij minder verdient als ik en dat hij daarom spullen moet verkopen. Ook zei hij dat ik genoeg geld heb om nieuwe spullen te kopen.”

Theeservies verkocht

Eline kon het vreemde gedrag van haar man verdragen, maar vorige week ging hij toch echt te ver. “Toen ik thuiskwam vertelde hij dat hij het 15-delige keramische theeservies had verkocht. Dat servies heeft mijn overleden moeder mij gegeven voor onze bruiloft. Ik was in shock en schreeuwde tegen hem dat hij dat niet zomaar zonder mijn toestemming kon verkopen.” Eline’s man vond echter dat ze overdreven reageerde, aangezien het theeservies al tijden in de kast staat en nooit wordt gebruikt.

Waarheid boven tafel

“Hij zei dat ik een veel moderner servies kon kopen, omdat ik zoveel verdien. Dat is misschien wel zo, maar dit theeservies heeft emotionele waarde. Het was belangrijk voor mij, het is letterlijk het laatste dat ik van mijn moeder heb.” Maar toen kwam de waarheid eindelijk boven tafel. “Hij vertelde dat hij het geld nodig had om iemand te betalen aan wie hij geld schuldig was. Hij wilde niet bij mij aankloppen voor geld en probeerde daarom spullen te verkopen.”

Gevlucht met dochter

Eline eiste vervolgens dat haar man het theeservies terughaalt. “Hij zei dat ik binnenkort de waarde van het servies terug zou krijgen van zijn spaargeld. Hij vond dat ik er verder niet over in moest zitten.” Eline bleef erop hameren dat ze het servies terug wilde hebben, maar haar man vond dat ze overdreven reageerde. “Daarom besloot ik mijn dochter mee te nemen en we zijn bij mijn vader gaan logeren. Het hielp echter niets, want mijn man bleef boos. Helemaal toen hij erachter kwam dat ik de situatie aan mijn vader had uitgelegd.”

Overdreven gereageerd?

Op het forum vraagt Eline zich af of ze te overdreven heeft gereageerd op de situatie. Ze benadrukt dat haar man geen drank- of drugsverslaving heeft en daar geen geld voor nodig heeft. Ook zou ze absoluut nooit bij ‘zijn doos’ met spaargeld komen, omdat ze zijn privacy respecteert. Toch heeft ze het gevoel dat hij iets voor haar verbergt. Wat zou jij Eline adviseren?

*Eline is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum deelt zij haar verhaal onder de naam u/Throwaway7051331.

Lees ook: Vrouw biecht op: ‘Ik hing camera’s op om mijn man met alcohol te betrappen’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash