Minder zin om van bil te gaan? Dit kunnen de oorzaken zijn

laag libido

Het kan verschillende dingen betekenen

Hoe leuk en aantrekkelijk je jouw partner ook vindt, soms heb je simpelweg van die periodes waarin je even wat minder zin hebt om de koffer in te duiken. Je kunt je er dan maar slecht toe zetten, zonder dat je precies weet waarom. Dat je even minder zin hebt om onder de lakens te flikflooien kan verschillende oorzaken hebben. Wij bespreken de zes meest voorkomende.

Minder zin

Heb je de laatste tijd wat minder zin om de horizontale tango te dansen en maak je je daar druk om? Dan is het goed om te weten dat een verlaagd libido heel normaal is en vrijwel iedereen hier af en toe last van heeft. Het is belangrijk om in zo’n geval goed met je partner te blijven praten. Leg duidelijk uit hoe je je voelt en luister ook naar hem of haar. Wellicht komen jullie samen wel tot de oorzaak. Als je minder zin hebt om met je lief in de kroonluchters te hangen, is het gelukkig vaak niet iets om je ongerust over te maken.

De onderstaande zes dingen kunnen er namelijk voor zorgen dat je minder zin hebt om de koffer in te duiken.

1. Stress

Stress is over het algemeen een van de grootste vijanden van je lichaam, maar door stress kun je ook minder zin hebben om van bil te gaan. Wanneer je veel aan je hoofd hebt, heb je simpelweg minder zin om de liefde te bedrijven. Gaat het even wat minder op je werk? Dan is de kans groot dat je dit meteen merkt aan je lichamelijke verlangen naar je partner.

2. Hormonale schommelingen

Ben je net begonnen met de pil, of juist gestopt? Of ben je misschien in de overgang? Dan heb je dat vast gemerkt aan je drift naar je lief. Schommelingen in oestrogeen hebben effect op je libido en je lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld ook leiden tot vaginale droogheid, waardoor tortelen minder fijn of zelfs pijnlijk kan zijn. Hiervoor bestaat vaak een simpele oplossing in de vorm van glijmiddel.

3. Onzekerheid en druk

Wanneer je even wat minder goed in je vel zit, kan dit leiden tot onzekerheid in bed. Zonde en vaak niet nodig, want jouw partner vindt jou waarschijnlijk nog net zo mooi en aantrekkelijk als altijd. Het beste wat je hieraan kunt doen, is je partner vertellen hoe je je voelt. Waarschijnlijk kan hij of zij een groot deel van die onzekerheid wegnemen.

4. Alcohol

Heb je de laatste tijd iets meer borreltjes gedronken dan normaal? Te veel alcohol kan je zin om te rollebollen enorm verminderen. Als je merkt dat je minder zin hebt om de horizontale tango met je partner te dansen, is het verstandig om dat glaasje wijn wat vaker te laten staan. Wie weet ben je hierdoor zo weer de oude.

5. Vermoeidheid

Wie kinderen, een drukke baan en sociale verplichtingen heeft, weet dat al deze dingen energie vreten. Niet gek dat je hier flink vermoeid van raakt. Wanneer je aan het einde van een lange dag in bed ligt, kun je waarschijnlijk alleen nog maar aan slapen denken.

6. Relatieproblemen

Het kan natuurlijk ook zijn dat het probleem niet bij jezelf ligt, maar bij jullie relatie. Zijn jullie in een sleur terecht gekomen? Mis je de connectie tussen jullie een beetje? Of zijn er misschien nog onopgeloste conflicten die jullie in de weg staan? Ook in dit geval is het zaak om met elkaar te blijven praten. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan kun je natuurlijk altijd nog een relatietherapeut raadplegen.

Lees ook: Eet jezelf slaperig: deze voedingsmiddelen geven je een betere nachtrust

Bron: Famme | Beeld: Unsplash