Minder zin in seks? Dit kunnen de oorzaken zijn van een laag libido

Het kan verschillende dingen betekenen

Hoe leuk en aantrekkelijk je jouw partner ook vindt, soms heb je simpelweg van die periodes waarin je even wat minder zin hebt in seks. Je kunt je er dan maar slecht toe zetten, zonder dat je precies weet waarom. Een laag libido kan verschillende oorzaken hebben. Wij bespreken de zes meest voorkomende.

Vaak is een verminderd libido niets om je zorgen over te maken.

Libido

Heb je de laatste tijd wat minder zin in seks en maak je je daar druk over? Dan is het goed om te weten dat een verlaagd libido heel normaal is en vrijwel iedereen hier af en toe last van heeft. Het is belangrijk om in zo’n geval goed met je partner te blijven praten. Leg duidelijk uit hoe je je voelt en luister ook naar hem of haar. Wellicht komen jullie samen wel tot de oorzaak. Een laag libido is vaak niets om ongerust over te zijn.

De onderstaande zes dingen kunnen er namelijk voor zorgen dat je minder zin hebt in seks.

1. Stress

Stress is één van de grootste vijanden van je lichaam in het algemeen, maar ook zeker van je libido. Wanneer je veel aan je hoofd hebt en je aandacht bij allerlei verschillende zaken moet houden, heb je simpelweg minder zin in seks. Gaat het even wat minder op je werk? Dan is de kans groot dat je dit meteen merkt aan je libido.

2. Hormonale schommelingen

Ben je net begonnen met de pil, of juist gestopt? Of ben je misschien in de overgang? Dan heb je dat vast gemerkt aan je seksdrive. Schommelingen in oestrogeen hebben effect op je libido en je lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld ook leiden tot vaginale droogheid, waardoor de seks minder fijn of zelfs pijnlijk wordt. Hiervoor bestaat vaak een simpele oplossing, in de vorm van een glijmiddel.

3. Onzekerheid en druk

Wanneer je even wat minder goed in je vel zit, kan dit leiden tot onzekerheid in bed. Zonde en vaak niet nodig, want jouw partner vindt jou waarschijnlijk nog net zo mooi en aantrekkelijk als altijd. Het beste wat je hieraan kunt doen, is je partner vertellen hoe je je voelt. Waarschijnlijk kan hij of zij een groot deel van die onzekerheid wegnemen.

4. Alcohol

Heb je de laatste tijd iets meer borreltjes gedronken dan normaal? Te veel alcohol kan je zin in seks enorm verminderen. Merk je dat je libido lager is, probeer die fles wijn dan iets vaker te laten staan. Wie weet ben je hierdoor zo weer de oude.

5. Vermoeidheid

Wie kinderen, een drukke baan en sociale verplichtingen heeft, weet dat al deze dingen energie vreten. Niet gek wanneer je hier flink vermoeid van raakt. Wanneer je aan het einde van een lange dag in bed ligt, kun je waarschijnlijk alleen nog maar aan slapen denken.

6. Relatieproblemen

Het kan natuurlijk ook zijn dat het probleem niet bij jezelf ligt, maar bij jullie relatie. Zijn jullie in een sleur terecht gekomen? Mis je de connectie tussen jullie een beetje? Of zijn er misschien nog onopgeloste conflicten die jullie in de weg staan? Ook in dit geval is het zaak om met elkaar te blijven praten. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan kun je natuurlijk altijd nog naar een relatietherapeut of seksuoloog.

Lees ook: Eet jezelf slaperig: deze voedingsmiddelen geven je een betere nachtrust

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Famme | Beeld: Unsplash