Vrouw is door haar geduld heen: ‘Mijn vriendin bloedt steeds op de lakens’

menstruatie lakens

De vriendin van Jana heeft het polycysteus-ovariumsyndroom en ervaart daardoor onregelmatige menstruaties

Jana* heeft een gelukkige relatie met Noëlle. Maar ze ergert zich kapot aan één deel van hun relatie: Noëlle bloedt door haar onregelmatige menstruatie namelijk regelmatig op de lakens van Jana, en lijkt vervolgens niks om deze vlekken te geven. Na een flinke ruzie is Jana er klaar mee, maar ze vraagt zich toch af of ze misschien niet geduldiger moet zijn.

Menstruatie

“Mijn vriendin heeft last van het polycysteus-ovariumsyndroom”, begint Jana haar bericht op Reddit. “Van wat ik begrijp, betekent dit dat ze erg onregelmatig ongesteld wordt, en als ze wel menstrueert, dit direct ook erg hevig is. Bovendien vergeet ze vaak haar pil, waardoor ze nog vaker menstrueert”, schrijft ze. En omdat Noëlle non-binair is, is die menstruatie sowieso een gevoelig onderwerp. Het helpt daarbij niet dat Noëlle altijd heel zwaar ongesteld is, schrijft Jana. “Ze bloedt altijd door haar maandverband heen en op onze lakens. Ik ben altijd geduldig geweest, maar dit is nu al vijf jaar zo, en het wordt maar niet beter”, deelt ze.

Schoonmaken

Nu zijn die ongelukjes één ding, maar waar Jana echt slecht tegen kan, is dat Noëlle niets schoonmaakt. “Ik háát het om op vieze lakens te slapen. Maar Noëlle doet niks om de lakens schoon te maken. Van ons tweeën, ben ik de enige die schoonmaakt, dus ik heb niet altijd de tijd en energie om de lakens te verschonen als ze weer is doorgelekt”, deelt ze op Reddit. En zoals velen van ons ook wel weten: zodra die bloedvlekken zijn ingetrokken, krijg je ze nog maar moeilijk úit je lakens.

Geduld is op

En vandaag liep het uit op een flinke ruzie. “Ik was al chagrijnig van mijn werkdag, en toen ik in bed wilde stappen, zag ik dat er een gigantische bloedvlek helemaal was uitgelopen naar mijn kant van het bed. Er knapte iets, en ik snauwde naar Noëlle dat ik niet op bloederige lakens wilde slapen en dat ze het beddengoed moest verwisselen of uitwassen”, deelt Jana. “Zij begon direct te janken. Ze zei dat dit simpelweg onderdeel is van een lichaam hebben dat menstrueert, en dat ik het nooit zou snappen omdat ik transgender ben”, schrijft Jana. Omdat Jana een transgender vrouw is, menstrueert zij namelijk niet. “Ik voel me nu een trut omdat ik Noëlle aan het huilen heb gemaakt, en het is natuurlijk waar dat ongelukjes nu eenmaal gebeuren. Maar dit is letterlijk elke keer, en dat ze er niets tegen doet terwijl ze altijd thuis is, is heel frustrerend.”

Wat vind jij: moet Jana maar gewoon een keer extra de was draaien, of moet Noëlle dit probleem zelf oplossen?

*Alle namen in dit stuk zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam aleggyegg.

Lees ook: Man: ‘Ik werd boos omdat zij ongesteld werd in mijn bed’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels