‘Wat bedoel je nou?’ Vrouwen en mannen weten 80 procent van de tijd niet wat de ander bedoelt

mannen

Nu ‘snappen’ we het…

Dat we vrouwen -en mannen- weleens horen zeggen ‘mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’, is begrijpelijk. Als we een discussie voeren, lukt het soms niet om elkaar te begrijpen. En dat is nog een understatement. Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat mannen en vrouwen elkaar 80 procent van de tijd niet begrijpen.

Aha, dit verklaart een hoop.

Het onderzoek
Maar liefst 150 Vlaamse stellen tussen de 18 en 76 jaar deden mee aan het onderzoek. De stellen discussieerden met elkaar over (een paar) relatieproblemen. Vervolgens moesten de tortelduifjes vragen over de gevoelens en gedachten van hun partner beantwoorden. Wat bleek? Maar liefst tachtig procent van de ondervraagden had verkeerd ingeschat wat er in het hoofd van hun partner omging tijdens een discussie.

Mannen versus vrouwen
Veel vrouwen denken dat ze beter naar de man luisteren dan andersom, maar dat is helemaal niet zo. We luisteren helaas even slecht naar elkaar. Wat overigens ook uit het onderzoek bleek is dat jonge stellen die nog maar net bij elkaar zijn, elkaar beter begrijpen dan koppels die al lang bij elkaar zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat jonge stellen meer moeite doen om naar elkaar te luisteren.

Waarom?
Maar hoe komt het toch dat we elkaar niet goed begrijpen, ondanks dat sommige stellen al jaren bij elkaar zijn? “Ten eerste zijn we tijdens een discussie vooral op onze eigen gedachten gefocust”, legt Céline Hinnekens aan Radio 1 uit. “Je denkt na over hoe je jezelf voelt, welke argumenten je wilt gebruiken en ga zo maar door. Daardoor blijft er weinig ruimte over om te denken aan wat er door onze partner heen gaat”, vervolgt Céline. Ook geeft ze aan dat het tempo waarin we discussies voeren vaak erg hoog ligt en dat is ook een probleempuntje. “Je moet snel reageren en denken en daardoor heb je geen tijd om alles in overweging te nemen.”

Gezond
Begrijp jij je partner vaak niet tijdens een discussie? Dan hoef je niet meteen in de stress te schieten en bang te zijn dat jullie relatie geen stand houdt. “Het is voor een stukje ook gezond dat we niet altijd weten wat onze partner denkt”, stelt Céline gerust. “Uit onderzoek blijkt dat het zelfs destabiliserend kan werken voor onze relatie als we altijd weten wat er door het hoofd van onze partner gaat.” Wel is het raadzaam om de discussie wat langzamer te voeren, om er beter bij stil te staan wat je partner denkt of voelt.

Lees ook: Vrouwen zijn beter in het vinden van een oplossing dan mannen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels