Wetenschap bevestigt: door jouw zus kun je écht een beter persoon zijn

Wisten wij natuurlijk allang

Een zus is een maatje voor het leven, dat kunnen de meeste zussen zonder enige twijfel bevestigen. En hoewel we al wisten dat je sis een beter persoon van je kan maken, is daar ook onder wetenschappers geen twijfel meer over. 

Mentale gezondheid en zelfvertrouwen

Als kind liep je ongetwijfeld weleens stevig te bekvechten met je zus – tot de grootste frustratie van je ouders. En nog steeds botsen jij en je zus vast weleens, maar veel vrouwen worden toch een beter mens door hun schwester. Onderzoekers van de Brigham Young University ontdekten dat het hebben van een zus je mentale gezondheid boost én het is goed voor je zelfvertrouwen.

Andere voordelen

De onderzoekers stelden vast dat mensen met een zus hen willen beschermen tegen eenzaamheid, schuldigheid, angstige gevoelens en dat zij willen voorkomen dat hun zus zich ongeliefd voelt. Hoofdonderzoeker Alex Jensen stelt daarnaast dat zussen vaker proberen de familie bijeen te houden wanneer de ouders komen te overlijden. Ook weet de onderzoeker dat het goed is om af en toe even te ruziën met je zus. “Dit helpt je weer om sociale skills te ontwikkelen, zoals communiceren, compromitteren en te onderhandelen.”

Broers

Het zijn niet alleen vrouwen die de vruchten plukken van het hebben van een zus. Ook broers mogen hun zus dankbaar zijn. Uit ander onderzoek blijkt dat broers die opgroeiden met een zus beter met vrouwen kunnen communiceren dan mannen die enig kind waren of alleen maar broers hadden – dit geldt overigens ook andersom.

Lees ook: Familieperikelen: ’Ik heb geen behoefte aan contact met mijn halfbroertje’

Bron: Her | Beeld: Unsplash, Yên Yên