‘Ik vertelde mijn 7-jarige dochter dat ze haar pester op school moet negeren’

dochter pester

‘Op een gegeven moment kiest je pester wel een ander slachtoffer uit’, aldus de vader

Veel kinderen vinden het geweldig om naar de basisschool te gaan. Op het schoolplein met vrienden en vriendinnetjes spelen, gezellig knutselen in de klas en grapjes maken met de meester en juf. Toch is de schooltijd niet voor iedereen even leuk. Helaas worden er nog steeds veel kinderen gepest, zo ook de dochter van Ben*. Toen hij zijn 7-jarige dochter goedbedoeld advies wilde geven over de pesterijen, sloeg hij volgens zijn vrouw de plank finaal mis. Op het forum Reddit vraagt hij zich nu af of zijn advies écht zo verkeerd was. 

Groep vijf

Ben is 27 jaar en heeft samen met zijn vrouw twee kinderen: de 7-jarige Lia en een zoon van 3 jaar. “Mijn dochter ging in september naar groep vijf”, begint Ben zijn verhaal op het forum. Door de coronacrisis gaf de school de kinderen de optie om al het onderwijs online te volgen of om in de ochtenden fysiek onderwijs te krijgen en in de middagen online. “Lia had heel veel zin om weer terug naar school te gaan, dus kozen we voor de laatste optie”, vertelt de vader.

Pesterijen

Lia is een lief meisje dat geen vlieg kwaad doet, vertelt de vader. Thuis gedraagt ze zich altijd netjes en ze veroorzaakt nooit problemen. Ben was dan ook verbaasd toen hij meerdere telefoontjes van Lia’s school ontving. “De school vertelde ons dat Lia erg storend is in de lessen”, vertelt de vader. Doordat de man vaak van ‘s middags tot ‘s avonds werkt, haalt zijn vrouw Lia vaak van school. Zij ging dan ook in gesprek met Lia’s leraar. “Mijn vrouw vertelde me dat Lia gepest wordt door een klasgenootje”, aldus Ben. “Dat meisje scheldt haar geregeld uit en maakt grapjes over Lia, maar doet haar geen fysieke pijn.”

Advies

“Mijn vrouw heeft het er al met Lia over gehad, maar nu wilde ze dat ik ook met onze dochter zou praten”, gaat Ben verder. Toen hij Lia vanochtend naar school bracht, probeerde hij de pesterijen voorzichtig aan te kaarten. “Lia vertelde me gelijk hoe gemeen het meisje is en dat zij altijd in de problemen komt, terwijl dat meisje nooit straf krijgt”, aldus de vader. “Ik ben niet de beste persoon als het aankomt op advies geven, dus ik zei iets als: ‘Statistisch gezien is er altijd wel één pester op school. Je kunt het maar beter negeren in plaats van je ertegen te verzetten. Als ze je pijn doet, haal er dan een volwassene bij, maar op den duur kiest ze wel een ander slachtoffer uit.’ Lia leek het te begrijpen en gaf me een knuffel toen ze het klaslokaal instapte.”

Realistisch

Ben was best trots op het advies dat hij zijn jonge dochter had gegeven. Toen hij later aan zijn vrouw vertelde welke wijze woorden hij met Lia had gedeeld, was zij echter minder onder de indruk. “Ze zei dat ik onze dochter had verteld dat ze zichzelf maar het mikpunt van pesterijen moet maken, totdat iemand anders een mikpunt wordt”, vertelt Ben. “Natuurlijk is dat niet wat ik bedoelde, maar aan de andere kant is het niet alsof de pesterijen dan ineens ophouden. Mijn vrouw vindt dat een rare redenering, maar ik ben gewoon realistisch.” De vader vraagt zich op het forum af of hij het tóch anders had moeten aanpakken. Wat vind jij?

*Ben en Lia zijn niet de echte namen van de vader en de dochter. De man deed zijn verhaal op het forum onder de naam statisticallybullied.

Lees ook: Vrouw: ‘Mijn man moet voor zijn werk verhuizen, maar ik wil niet mee’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Janko Ferlič