Heb jij altijd honger? Dít ingrediënt kan de oorzaak zijn

honger

Dat hadden we niet verwacht

We weten allemaal dat zout voedsel ervoor zorgt dat we dorst krijgen. Maar dat het ons ook hongerig kan maken, dat is nieuw. Uit onderzoek blijkt nu dat een verhoogd natriumgehalte kan leiden tot een hoger gevoel van honger. Daarnaast zou het zelfs voor gewichtstoename kunnen zorgen. Wij vertellen je er meer over.

Zoutig

Volgens experts is er meer dan honderd jaar onderzoek aan vooraf gegaan voor het in de Journal of Clinical Investigation werd gepubliceerd. Een deel van het onderzoek is door Duitse en Amerikaanse onderzoekers gedaan bij 10 Russische astronauten die in de ruimte verschillende diëten uitprobeerden. De onderzoekers wilden zien hoe het lichaam zou reageren op een hogere zoutinname: van 12 gram per dag (zoals bij het gemiddelde Russische dieet) tot 6 gram per dag (aangeraden door voedingsdeskundigen). Verwacht werd dat ze minder dorst zouden hebben als ze minder zout aten, en minder water zouden drinken, maar niets was minder waar.

Toen de astronauten op het hoge zoutdieet waren, dronken ze juist minder water. De onderzoekers dachten dat dit kwam omdat het lichaam meer water vasthield, in plaats van het uit te plassen met het zout. Daarnaast bleek dat de astronauten veel meer honger kregen tijdens het hoge zoutdieet, terwijl ze exact hetzelfde aantal calorieën per dag aten als normaal. Volgens één van de onderzoekers zou dit kunnen komen omdat de zoutinname zorgt dat het lichaam meer energie moet verbruiken om het water op te kunnen slaan. Hierdoor zou je weer meer honger kunnen krijgen. Dokter Titze: “Ik denk dat als wij de astronauten op die momenten meer eten hadden gegeven, dat ze zich dan echt waren gaan overeten en ze dus ook meer aan zouden zijn gekomen.”

Lees ook: Waarom voel je je zoveel hongeriger tijdens je menstruatie?

Bron: Happy in Shape, Health | Beeld: Unsplash