‘Mijn broer en ik hebben een huis geërfd en nu eist hij dat ik hem korting geef bij het uitkopen’

huis
Ze wil dat hij net zo veel betaalt als wanneer een onbekende het optrekje zou kopen. Terecht?

Wanneer een of beide ouders komen te overlijden, komt het voor dat ze hun kinderen iets nalaten. Geld, bijvoorbeeld. Of zoals in het geval van iemand die haar* verhaal deelt op een anoniem forum: een huis. Samen met haar broer is ze inmiddels eigenaar van het voormalige optrekje van hun vader, alleen levert dat nu al de nodige spanningen op.

50/50

“Onze vader is een maand geleden overleden”, begint de schrijfster. “Mijn broer en ik hebben ieder precies de helft van zijn huis geërfd.” Daarom zijn de twee in gesprek gegaan en daar kwamen twee opties uit. Optie 1: ze verkopen samen het huis en verdelen het geld. Optie 2: haar broer koopt haar uit en wordt eigenaar van het huis. “Hij heeft zo’n €165.000,-* op de bank staan”, voegt ze eraan toe.

Familiekorting

Nadat een makelaar was langsgekomen om de waarde van het huis te bepalen, besloot de broer dat hij haar dat bedrag min €8.000,-* wilde betalen om haar uit te kopen. Niet de helft dus. Kortom, hij wil een soort familiekorting. Echter is zij het daar totaal niet mee eens. Onder andere omdat het huis volledig gemeubileerd is én omdat hij het prima kan betalen. En, zo benadrukt de vrouw: “Bovendien heeft de makelaar gezegd dat we wellicht nog wel meer voor het huis zouden kunnen krijgen als we het te koop zetten.”

‘Hij zegt dat ik geen eergevoel heb’

Of haar broer daar boodschap aan heeft? Nee. Allesbehalve dat zelfs. Hij noemt haar gierig en zegt dat ze geen eergevoel heeft. “Zelf vind ik dat ik me niet oneervol opstel door een eerlijke prijs te vragen”, sluit ze af. Toch vraagt ze de lezers vervolgens om hun mening en advies: “Ben ik hier nu de eikel?”

De meningen zijn verdeeld

Over die lezers gesproken: de meningen in de reacties zijn verdeeld. De een zegt dat het huis in de toekomst nog meer waard wordt. Haar broer moet daarom niet zo zeuren. Een ander zegt juist dat de vrouw zelf wellicht niet helemaal eerlijk is, omdat ze alleen meldt hoeveel geld haar broer heeft, maar niet noemt hoeveel geld ze zelf op de bank heeft staan. Ook zou ze volgens een van de reacties juist geld besparen als hij haar uitkoopt. Er hoeft nu immers geen makelaar ingeschakeld te worden. Hoe dan ook, geld en familie, het gaat niet altijd goed. Wat zou jij eigenlijk doen in zo’n geval?

*Het geslacht van de persoon in kwestie is niet bekend. Om te voorkomen dat de zinnen heel omslachtig worden met meerdere aanspreekvormen, gebruiken we voor het gemak ‘haar’ en ‘ze’. 

*Bedragen zijn van dollar omgerekend naar euro.

Lees ook: Eric: ‘Mijn schoonmoeder wil een sleutel van ons huis, maar ik zie dat niet zitten’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pixabay