Raar maar waar: grote kans dat je dezelfde genen hebt als je beste vriendin(nen)

genen beste vriendin

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde overeenkomsten alleen voorkomen bij hechte vriendschappen

Met je beste vriendin(nen) deel je waarschijnlijk bijna alles. Dat jullie elkaars diepste geheimen weten is dan ook niet heel gek. Maar dat jullie vrijwel al deze – nogal vreemde – overeenkomsten hebben wist je vast nog niet. Volgens onderzoek heb je deze dingen met je beste vriendin gemeen en heb je dat met compleet vreemden niet. Herkenbaar?

Onderzoek

De drie universiteiten van Stanford, Duke en Winsconsin bundelden hun krachten om onderzoek te doen naar overeenkomsten in vriendschappen. Het tijdschrift The Independent publiceerde vervolgens het onderzoek. Genetische data van maar liefst 5.000 mensen werden onderzocht. In deze data werd gekeken naar mogelijke overeenkomsten tussen vrienden. Wat blijkt? Er waren inderdaad bijzondere overeenkomsten tussen mensen die vriendschappelijk met elkaar omgaan.

Delen van dezelfde genen

Gek genoeg zagen de onderzoekers dat er bepaalde genen overeenkwamen tussen de mensen die een vrienden zijn. Nog gekker misschien: tijdschrift Time stelt in een artikel dat vrienden in twee derde van de gevallen meer overeenkomsten in hun genen hebben dan getrouwde koppels dat hebben. Hoe bizar dit ook allemaal klinkt, de onderzoekers hebben er ook verklaring voor kunnen vinden.

Sociale structurering

De onderzoekers zijn dieper gaan kijken tussen de vastgestelde verbanden in de genen. Veel vriendschappen ontstaan door het hebben van dezelfde achtergrond, vergelijkbare opvoeding en opleidingsniveau. Ook stellen de onderzoekers dat mensen met een lange vriendschap waarschijnlijk op dezelfde school hebben gezeten, bij elkaar in de buurt woonden of bij dezelfde sportclub hebben gezeten. Deze zogenoemde sociale structurering speelt een belangrijke rol in vriendschappen.

Wellicht groter dan sociale structuren

Hoofdonderzoeker Benjamin Domingue suggereert tenslotte nog dat de overeenkomsten in de genen van vrienden mogelijk groter zijn dan sociale structuren. “Zijn individuelen actief op zoek naar mensen die net zo zijn als zij, of komt het door onpersoonlijke krachten als sociale structurering waar we allemaal door beïnvloed worden? Ons bewijs, met respect voor vrienden, suggereert dat het groter is dan sociale structuren”, aldus Domingue.

Lees ook: Ben jij nog wel gelukkig in je relatie? Dit is de vraag die je jezelf moet stellen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash