‘Ik liet mijn familie geloven dat mijn man en ik arm zijn, zodat wij de erfenis kregen’

arm erfenis

‘Anders zou mijn zus het krijgen en die had het écht niet nodig’

Toen er bij Femke* in de familie een erfenis te verdelen viel, ontstond de ellende. Het leek erop dat alles naar haar zus zou gaan. Totdat de roddel ontstond dat Femke en haar man Jonathan straatarm zouden zijn. Daar maakte het stel dankbaar gebruik van. Op het forum Reddit deelt Femke haar verhaal.

Buitenbeentje

“Mijn ouders hebben me altijd gezien als het buitenbeentje in het gezin. Iemand die er niet bij past en er een zooitje van maakt,” begint Femke haar verhaal. “Ze houden van me, maar het is duidelijk dat ze medelijden met me hebben. Zelfs als ik uitblink in mijn carrière.” De problemen voor Femke begonnen een paar maanden geleden pas echt, toen er een erfenis verdeeld moest worden. “Mijn zus probeerde iedereen ervan te overtuigen dat het geld naar haar moest gaan, omdat mijn man, Jonathan, en ik geen kinderen hebben. Zelf heeft ze er twee en die hadden het geld hard nodig, aldus mijn zus.”

Shopverslaving

Femke en Jonathan hebben bewust nog geen kinderen. “Wij zijn eerst aan het sparen, willen een eigen huis kopen en gaan daarna pas aan kinderen denken.” Echter stond de hele familie aan de kant van haar zus. “Ik legde de familie uit hoe ze met dank aan haar studiefinanciering vier verschillende auto’s, twee huizen – inclusief een nieuw dak voor de tweede – heeft kunnen kopen voor onze ouders. Ze heeft het geld echt niet nodig. De enige reden dat ze 72.000 euro in de schulden staat, is vanwege haar shopverslaving. Het enige dat ze écht nodig heeft, is een financieel adviseur.”

Straatarm

Op den duur voelde Femke een keerpunt en haar zus begon toe te geven. “Achteraf gezien bleek dat er een roddel rondging. Mensen begonnen te vertellen dat mijn man en ik straatarm zijn en het geld van de erfenis nodig hadden. Dit was een belangrijk punt waardoor mijn zus bijdraaide.” Van al dat geroddel klopt echter niks. Femke en Jonathan zijn helemaal niet arm, ze sparen gewoon. Toch zag Femke hier kansen in. “Ik laat mijn hele familie nu geloven dat we arm zijn. Als ze dat denken, is de kans groter dat ze ons iets schenken.” Gelukkig zijn de leefomstandigheden van het stel dusdanig minimalistisch, zodat het verhaal geloofwaardig overkomt. “We wonen in een heel klein appartement en carpoolen vaak, dat doen we om geld te besparen.”

Ontmaskerd door moeder 

Inmiddels heeft Jonathan promotie gekregen en staat het stel er financieel nóg net iets beter voor. Maar dan komt er weer een nieuw probleem om de hoek kijken. “Mijn moeder is onlangs naar onze buurt verhuisd. Ze ontdekte vrij snel dat wij niet zo arm zijn als mijn zus deed vermoeden.” Femke’s moeder heeft natuurlijk meteen de familie op de hoogte gebracht en het ‘nieuwtje’ verspreidt zich als een lopend vuurtje. “De familie geeft ons de schuld dat mijn zus nu met lege handen staat, maar ik heb nooit letterlijk om geld gevraagd.”

Dankbaar gebruik gemaakt 

“Net zoals dat we nooit hebben gezegd dat we op het punt stonden dakloos te worden of dat we geen eten konden betalen. Dat maakte allemaal deel uit van het brouwsel van mijn zus.” Femke geeft toe dat ze er dankbaar gebruik van heeft gemaakt, maar vraagt zich toch af of zij nu de boosdoener is in de hele situatie. Wat vind jij? Ligt het probleem bij Femke of haar zus, of toch de moeder?

*Femke en Jonathan zijn niet de echte namen van het stel. Op het forum deelt de vrouw haar verhaal onder de naam u/anoukdaae.

Lees ook: ‘Ik verliet de familiedag van mijn ex omdat mijn kleding niet goed was’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash