‘Ik ben geen enig kind, mijn ouders blijken nog een dochter te hebben’

dochter

‘Ze hebben heel lang tegen me gelogen’

Raya* was altijd in de veronderstelling dat ze enig kind was. Haar ouders blijken echter nog een dochter te hebben, die een stuk ouder is dan Raya. Sinds kort woont die dochter zelfs met haar gezin bij hen in huis. Raya vindt de situatie enorm ongemakkelijk en weet niet wat ze ermee aanmoet. Op Reddit vraagt ze om advies.

Geadopteerd en enig kind

“Mijn ouders hebben me geadopteerd toen ik zes was”, begint Raya haar verhaal. “Er werd me altijd verteld dat ze dat hebben gedaan omdat ze zelf geen kinderen konden krijgen. Dat blijkt niet helemaal waar te zijn, want ik ben er onlangs achtergekomen dat mijn ouders nog een dochter hebben.”

Heel jong ouders geworden

Raya heeft ontdekt dat haar moeder pas op latere leeftijd te maken kreeg met fertiliteitsproblemen. “Mijn ouders hebben een kind gekregen toen ze allebei nog maar vijftien waren. Ze waren er nog helemaal niet klaar voor om ouders te zijn en besloten haar af te staan voor adoptie. Toen het meisje achttien was, heeft ze contact met hen gezocht en sindsdien spreken ze elkaar af en toe.”

Weekendjes weg

Ergens had Raya al wel het vermoeden dat er iets niet klopte. “Gedurende mijn hele leven gingen mijn ouders weekendjes weg, waarbij ik bij mijn opa en oma moest blijven. Dat waren blijkbaar geen romantische weekendjes met z’n tweeën, maar tripjes naar hun oudste dochter. Ze blijken zelfs aanwezig te zijn geweest op haar bruiloft.” Raya vindt het allemaal erg verwarrend. “Ik snap nog steeds niet waarom ze haar zo graag geheim wilden houden. Het is namelijk duidelijk dat ze niet wilden dat ik van haar bestaan afwist.”

Allemaal in één huis

Onlangs is het huis van Raya’s zus onder water komen te staan. Sindsdien woont ze met haar gezin bij Raya’s ouders in. “Het is enorm ongemakkelijk. Mijn vader stelde haar eerst voor als ‘een vriendin van werk’, maar ze maakte al gauw de fout om hem ‘papa’ te noemen. Iedere keer dat ik ernaar vraag, krijg ik te horen dat ik alles weet wat ik zou moeten weten. Mijn moeder zou het liefst zien dat mijn zus en ik het enorm goed met elkaar konden vinden, maar daarvoor is er te veel spanning. Hoe moet ik hier verder mee omgaan?” Wat zou jij Raya aanraden?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam throwawayweirdsis.

Lees ook: ‘Mijn vader bracht zijn nieuwe vriendin mee naar mijn diploma-uitreiking’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Dev Asangbam