Aha! Hierdoor moet je ’s ochtends zo vaak plassen

plassen

Zelfs als je niet zoveel drinkt moet je in de ochtend vaak meermaals naar het toilet

We worden bijna allemaal elke ochtend wakker met een volle blaas. Niet zo gek dus dat je de dag begint met een bezoekje aan het toilet. Maar waarom blijf je toch zo vaak plassen ’s ochtends – zélfs als je niet zoveel drinkt? Hoewel dit volkomen normaal is, zochten we toch uit hoe dit precies zit.

’s Nachts niet vaak plassen

Als je slaapt, filteren je nieren minder urine. Dat is op zich handig, want hierdoor hoef je dus niet zo vaak je bed uit voor een nachtelijk toiletbezoek. Wel neemt je blaas meer urine op, doordat het hormoon vasopressine jouw cellen aanstuurt om meer water vast te houden. Dit is de reden dat je vaak meteen moet plassen als je wakker wordt.

Koffie als ‘boosdoener’

Maar waarom blijft het dan de hele ochtend doorgaan? Het antwoord op deze vraag is vrij plastisch, maar verklaart wel waarom jij keer op keer blijft lopen. Het komt namelijk omdat je waarschijnlijk begint met een lekker bakkie koffie om wakker te worden. In koffie zit cafeïne, waardoor het vocht alleen maar sneller het lichaam verlaat. Dit komt omdat cafeïne de nieren stimuleert.

Niet zo’n koffiedrinker?

Als je ’s ochtends liever kiest voor thee, heb je te maken met hetzelfde effect. Sterker nog, doordat je van thee vaker een grote kop drinkt, moet je van thee nog meer plassen. Meer vocht erin, betekent immers meer urine om af te voeren.

Wat kun je eraan doen?

Je voelt ‘m al aankomen: als je je ochtendwandelingetjes richting het toilet echt storend vindt, kun je beter kiezen voor een kop kruidenthee (zonder theïne) of water. Maar hou ons dan niet verantwoordelijk als je na een uur ineens met je hoofd op tafel ligt!

Lees ook: Om deze reden zou je nooit langer dan 15 minuten op het toilet mogen zitten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Flair| Beeld: Pexels