Last van stress? Deze 5 manieren helpen je om er beter mee om te gaan

stress

Stress verminderen is moeilijker dan je denkt

Stress hebben we allemaal weleens ervaren. Of het nou was voor een belangrijke presentatie, een tentamen of een vakantie. Dit betekent echter niet dat stress altijd slecht is, want het zorgt er ook voor dat je gefocust en geconcentreerd blijft. Als het stressvolle moment voorbij is, zakt de onrust meestal weer. Is dat bij jou niet het geval? Wij delen vijf manieren om hier beter mee om te gaan.

Lichaam

Een gezond lichaam betekent een gezonde mentaliteit, simpel toch? Zo simpel is dit voor sommige helaas niet. Het is extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen als je beter om wilt gaan met stress. Dit doe je door bijvoorbeeld gezonder en gevarieerder te eten. Daarnaast dragen voldoende bewegen en stoppen met roken en alcohol ook bij aan het beter omgaan met stress.

Slapen

Naast een gezond lichaam is voldoende slapen essentieel om stress te verminderen. Als je een goede nachtrust hebt, zorgt dit er meteen voor dat je overdag genoeg energie hebt, langer geconcentreerd bent en beter om kan gaan met stress. Hoe je het beste kunt zorgen voor een voldoende nachtrust? Met een vast slaapritme! Ga elke avond op tijd naar bed en probeer om elke ochtend rond dezelfde tijd op te staan. Denk daarnaast ook een beetje aan jezelf en pak die rust.

To-do-list

Vergeet jij altijd je afspraken doordat je zo druk bent? Dan is het totaal niet gek dat je gestrest bent. Maak daarom voor jezelf een to-do-list, zodat je weet waar je elke dag aan toe bent. Op deze manier vergeet je niet snel je afspraken en stel je sneller prioriteiten. Je hoeft dus niet meer te haasten of bang te zijn dat je iets vergeet. Doordat je met een to-do-list rustiger kunt aankomen op je werk, vermindert dit ook meteen stress. Win-win dus!

Nee is nee

Ben jij iemand die overal maar ‘ja’ op zegt en bij wie ‘nee’ bijna nooit voorkomt? Dat snappen wij. Het liefste willen we iedereen helpen en zien, maar soms vergt dit gewoon heel veel energie van je. Als je vaker ‘nee’ zegt, zul je merken dat je minder hooi op je vork hebt. Hierdoor creĆ«er je meer rust in je hoofd en heb je meer ruimte om andere dingen te doen. Op deze manier hoef je dus niet onverwachts afspraken te verplaatsen, waardoor dit het heel veel onrust scheelt in je hoofd.

Hulp

Niet alle stress kan verholpen worden met de net genoemde manieren. Soms is de stress zo groot, dat deze overmatige gevoelens je lichaam overnemen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een traumatische gebeurtenis, veranderingen of mentale problemen. Zie je echt geen uitweg? Dan is het belangrijk om in alle gevallen met iemand te gaan praten. Vraag om hulp! Stress is namelijk niet alleen heel erg vervelend, maar ook heel erg ongezond.

Lees ook: Deze vier veelvoorkomende ‘fouten’ veroorzaken stress tijdens werk

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Ze | Beeld: Pexels