Ontrafeld: is ontbijtkoek beter voor je dan andere koeken?


Zo zit het dus!

Ben je aan het lijnen, maar wil je toch op iets lekkers knabbelen bij de koffie? Dan heb je vast weleens van iemand gehoord dat je dan voor een plakje ontbijtkoek moet gaan. Hier zit minder vet in en veel meer vezels. Maar toch zit die plak boordevol calorieën. Daarom vroegen wij ons af: is het eigenlijk wel beter om voor ontbijtkoek te kiezen in plaats van gewone koek?

Ontbijtkoek is vetarm en daarom denken veel mensen daarmee dat het een verantwoorde keus is. Maar wanneer je een lekkere laag roomboter over je ontbijtkoek smeert, is-ie toch niet zo gezond meer. Bovendien blijkt in ontbijtkoek best wat suiker te zitten. Een plak van deze bruine koek bestaat voor 40 procent uit suiker! Dat is veel meer dan een bastognekoek. Oké, er bestaat nu ook ontbijtkoek die is gezoet met xilitol. Dit scheelt twintig calorieën, maar nog steeds is die bastognekoek lager in suiker.

Misschien ben je nu wel geneigd om dan toch maar voor die Bastogne te gaan, maar ook dat hoeft niet per se. Zo zitten er wel veel vezels in volkoren ontbijtkoek en blijven je darmen daarom lekker aan het werk.

Darmklachten
Soms krijgen mensen juist last van hun buik of darmen na het verorberen van een plakje volkoren ontbijtkoek. Herken jij jezelf hierin? Dan kan het zijn dat je niet goed tegen sommige vezels kan. Veel ‘vezelrijke’ ontbijtkoeksoorten worden namelijk voorzien van extra vezels zoals insuline. Deze vezelachtige stoffen komen van nature uit groenten als uien en witlof. Vezels zijn gezond, maar sommige mensen krijgen er juist een opgeblazen gevoel door.

Meer lezen?

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels