Stel jij vaak dingen uit? Met deze tips is dat verleden tijd

stel-uit

Zo krijg je al die taken wél gedaan

Het overkomt iedereen weleens: iets wat je eigenlijk vandaag zou doen, komt morgen toch beter uit. Het is niet erg als je af en toe iets voor je uitschuift. Als het echter dagelijks voorkomt, kan het een probleem worden. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om uitstelgedrag tegen te gaan. Wij zetten ze voor je op een rij.

Oorzaak en oplossing

Voordat je aan de gang kunt met een oplossing, is het belangrijk om het precieze probleem en de oorzaak vast te stellen. Je stelt dus vaak dingen uit, maar waarom doe je dat? Zijn het dingen die je moeilijk vindt, is niet duidelijk wat je precies moet doen of heb je er geen zin in? Als je bewustzijn rondom je probleem creëert, is dat probleem ook makkelijker aan te pakken en op te lossen.

Kleine deadlines

Taken worden vaak uitgesteld omdat ze uit meerdere handelingen bestaan of omdat er te veel taken op een lijstje staan. Werk daarom met kleine deadlines voor jezelf, zodat het werk verdeeld wordt. Ga na wat je allemaal moet doen en hoeveel tijd je nodig hebt om elk van die taken te voltooien. Stel een deadline op van elke taak en werk daar dan stuk voor stuk naartoe. Zo raak je het overzicht niet kwijt en zie je minder tegen de berg werk op.

Beloningen

Als je een taak hebt uitgevoerd, is het tijd voor een beloning. Door jezelf continu tussendoor te belonen, zorg je ervoor dat je het afwerken van je takenlijst volhoudt. Houd er daarbij wel zicht op dat de beloningen binnen de perken blijven. Gun jezelf bijvoorbeeld tien minuten voor het kijken van een YouTube-video en ga daarna weer door, zodat je wel daadwerkelijk alles afkrijgt wat je wilde doen.

Werken met een wekker

Vooral voor grote taken die veel tijd kosten, is het handig om met een wekker te werken. Begin bijvoorbeeld met een kwartiertje, gun jezelf daarna een paar minuten pauze en herhaal dat patroon tot de taak voltooid is. Zo deel je een grote taak op in stukjes en kun je geconcentreerd blijven werken. Extra tip: werk met een app zoals Forest Grow, waarbij je een boom laat groeien terwijl je met de taak bezig bent. Dan heb je, naast het resultaat van de taak, iets zichtbaars als je de taak af hebt.

Lees ook: Met dit trucje zorg je ervoor dat mensen hun beloften nakomen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Ze | Beeld: Unsplash, Kayla Koss