Hebben: vier tuinplanten die mooi blijven in de herfst

tuinplanten herfst

Zodat je ook tijdens sombere dagen kunt genieten van een bloeiende tuin

De herfst staat weer voor de deur. Hét seizoen waarin regen, wind en koele temperaturen centraal staan. De tuin die tot een paar weken geleden nog kleurrijk was en volop in bloei stond, begint langzamerhand donkerder te kleuren. Word jij ook al somber bij de gedachte eraan? Nergens voor nodig! Er zijn namelijk ook tuinplanten die in de herfst kleur aan je tuin geven. Wij vertellen je welke dat zijn.

Herfst voor de deur

Stiekem hopen we allemaal op een lange nazomer. Nog een paar weken met lekker weer, waarin we nog volop buiten kunnen zijn. Helaas is de werkelijkheid anders en staat de herfst alweer voor de deur. De temperaturen gaan naar beneden en regen en harde wind zijn geen uitzondering. De verandering in seizoenen, merk je ook in je tuin. De vrolijke gekleurde zomerplanten zijn langzamerhand uitgebloeid, en alles wordt weer donkerder. Gelukkig zijn er ook tuinplanten die wél kleur aan je herfst geven. Wij zetten er vier voor je op een rijtje.

1. Krokus

Krokussen geven je een instant voorjaarsgevoel. De plantjes zijn ontzettend schattig én kleurrijk. Je ziet ze voornamelijk in de kleuren paars, geel en wit. Goed nieuws: krokussen kun je het beste planten in de herfst! Plant ze op een plek waar veel zon komt, ongeveer vijf tot tien centimeter uit elkaar en vijf centimeter diep. In het voorjaar heb je er volop plezier van, maar jij kunt al beginnen met genieten in de herfst.

2. Viooltjes

Viooltjes zijn ideale planten om in het najaar in je tuin te zetten. Plant ze vroeg in de herfst en ze hebben ruim de tijd om een sterk wortelstelsel te ontwikkelen, voordat de winter arriveert. Viooltjes zijn er in ontzettend veel soorten, kleuren en maten. Het zijn de perfecte plantjes om kleur aan je tuin te geven. Doordat je ze vroeg in de herfst plant, zijn ze sterk genoeg om de winter te overleven. Je hebt er dus extra lang plezier van!

3. Chrysant

Een klassieker in de herfst: de chrysant. Deze tuinplant is ideaal, want hij heeft weinig verzorging nodig én is lekker kleurrijk. Je kunt het beste een chrysant kopen als de bloemknoppen net open beginnen te barsten, dan gaan ze het langst mee. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, ook in de droge periodes. De chrysant is niet alleen perfect voor in de tuin, hij kan ook binnen staan als snijbloem. Het geeft meteen herfstsfeer aan je interieur én de planten zijn hartstikke sterk: je kunt er wel tot drie weken plezier van hebben.

4. Callicarpa Japonica

Misschien zegt dit je niet meteen iets. Deze plant heeft een moeilijke naam, maar staat ook wel bekend als de beautyberry. De Callicarpa Japonica kan goed tegen het gure herfstweer. De bladeren krijgen geweldige herfstkleuren en de takken zijn gevuld met paarse bessen. Niet om smoothies mee te maken, maar wél een mooie eyecatcher in de tuin. Zorg ervoor dat je hem niet te diep plant en geef hem een paar keer per week goed water.

Lees ook: Dit moet je doen om volgend jaar verse aardbeien uit eigen tuin te hebben

Bron: Margriet | Beeld: Pexels