Vlekken in je kleding door zonnebrandcrème? Zo verwijder je ze

vlekken

Weg met die hardnekkige vlekken!

Zon, zee, strand, of gewoonweg in je achtertuin: je moet jezelf in de zomer altijd goed insmeren. Natuurlijk lekker makkelijk als je in je badpak zit, dan smeer je er gewoon omheen, maar vaak gaat het met kleding een beetje lastiger. Resultaat? Zonnebrandcrèmevlekken in je kleding. Hoe krijg je die hardnekkige vlekken er ooit uit? Wij vertellen het je.

Je kleding kan naar verkleuren als er zonnebrandcrème in terecht komt. Daarnaast is zonnebrandcrème ook nog heel vet door de oliën die erin zitten, dus vetvlekken kunnen er ook door ontstaan. Die zijn er altijd lastig uit te krijgen.

Vetvlekken

Vetvlekken haal je gemakkelijk uit je kleding met wat warm water, een schone spons en een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Het afwasmiddel breekt de vetbestanddelen af, waardoor het gemakkelijk weg te halen is. Laat het even vijftien minuten intrekken en gooi je kledingstuk dan in de wasmachine. Doe je je kleding daarna vaak in de droger? Check dan eerst even of de vlek er echt uit is. Hitte zorgt er namelijk voor dat een vlek permanent in je kleding zal trekken. Dat willen we natuurlijk absoluut niet.

Verkleuring

Het tweede probleem wat kan ontstaan is dus dat je kleding door de zonnebrandcrème verkleurt. Oei… Er ontstaan dan hardnekkige gele of oranje plekken op je shirt of rok. Dit komt door het ingrediënt avobenzone. Dit zit in veel zonbeschermingsproducten en wanneer dit in contact komt met water of zweet, veroorzaakt het een chemische reactie. Die reactie is verantwoordelijk voor de verkleuring. Let dus ook goed op als je gaat zweten!

De verkleurde plekken kun je gelukkig wel behandelen. Dit doe je met zuiveringszout, of baking soda. Breng het zout droog aan op de vlek en laat dit een half uur zitten. Daarna borstel je het overtollig poeder weg. Doe daarna nog een druppeltje afwasmiddel op de vlek en laat dit nog eens tien minuten zitten. Daarna weer wassen als gewoonlijk en er is geen vlek meer te bekennen.

Lees ook: Vlekken in je kleding? Voorkom deze 5 wasfouten

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels