‘Mijn vrouw en ik kunnen het niet eens worden over het straffen van mijn stiefzoon’

stiefzoon straffen

‘Hij schreeuwde dat het zijn huis was, en dat hij kon gaan en staan waar hij wilde’

Jan heeft samen met zijn vrouw twee kinderen: beiden uit eerdere relaties van de twee ouders, die op de klippen zijn gelopen. De stiefkinderen en gemengde familie kunnen het over ’t algemeen goed met elkaar vinden. Maar wanneer zijn stiefzoon, Henry, steeds vaker nare streken uithaalt bij zijn dochter Nelie, ontstaat er toch spanning in de familie. Jan vraagt op Reddit om advies over het oplossen van de situatie. Volgens zijn vrouw zou hij zijn stiefzoon namelijk veel te zwaar straffen.

Streken

Stiefbroertje en stiefzusje Henry (12) en Nelie (11) zijn over het algemeen goede vrienden. “Zoals alle kinderen ruziën ze ook met elkaar en vinden ze het leuk om elkaar te irriteren. Maar nu heeft mijn stiefzoon een vervelende eigenschap ontwikkeld. Elke keer dat hij zijn zusje wil irriteren, gaat hij haar kamer binnen en pakt hij daar dingen weg die belangrijk voor haar zijn om haar van streek te maken. Denk aan een t-shirt, een teddybeer, een favoriete pen, enzovoort.” En daar is Nelie natuurlijk niet blij mee.

Straf

“Na een paar keer legde ik hem uit dat hij bij elke volgende keer straf zou krijgen. Zo heeft hij een week lang afvaldienst gehad, moest hij een keer helpen met het maaien van het gras, en liet ik hem helpen bij het wassen van de auto. Hierna hielden de streken op, maar volgens mijn vrouw was ik veel te streng voor Henry.” Toch blijft het niet lang goed gaan.

Het recht

“Een paar dagen geleden was hij weer de kamer van Nelie binnengeslopen, en had hij haar dagboek gejat. Hierdoor was mijn dochter flink overstuur”, schrijft Jan. Hij deelt dat zijn vrouw Henry die avond de afwas wilde laten doen als straf. Maar Jan vindt dat niet genoeg: het gebeurt immers veel te vaak. “We legden aan Henry uit dat wat hij deed niet oké was. Hij zei dat hij het alleen maar doet om Nelie te irriteren, maar ik reageerde dat dat het niet oké maakt.” Vervolgens deelt Henry dat het hem bijvoorbeeld dwarszit dat Nelie altijd in zijn favoriete luie stoel zit in de woonkamer. “Ik legde uit dat we dat snappen, en dat Nelie daar óók consequenties voor heeft”, deelt Jan. “Dat ik weet dat ze om elkaar geven als stiefbroertje en -zusje, maar dat hij gewoon een grens overgaat. Ik vertelde dat hij niet continu haar kamer binnen kan lopen zonder toestemming om dingen te jatten. Maar hierop begon Henry te schreeuwen dat dit zijn huis was omdat Nelie en ik bij zijn moeder en hem waren ingetrokken, en dat hij welke kamer dan ook binnen zou lopen wanneer hij wilde.”

Partijtje

Na deze uitspraak is voor Jan de maat vol. “Henry’s beste vriend was jarig, en hij keek er erg naar uit om naar zijn verjaardag te kunnen. Maar na die uitspraak zei ik dat we er klaar mee waren, en dat hij dan maar niet naar dat verjaardagsfeest zou gaan. In plaats daarvan moest hij die dag mijn vrouw en mij meehelpen met het schoonmaken.”

Jans vrouw vindt echter dat hij veel te streng is voor haar zoon, maar Jan denkt zelf dat zijn stiefzoon zonder deze straffen niet van zijn fouten zal leren. Wat vind jij?

*Alle namen in dit stuk zijn gefingeerd. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam Howtogoon.

Lees ook: ‘Mijn vrouw wil dat ik kies tussen mijn dochter en mijn stiefzoon’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Pixabay