Aha: dít is wat een vriendschap voor je gezondheid doet

vriendschap gezondheid

Je kunt je vriendinnen bedanken voor je gezondheid!

Je deelt alles met elkaar: van wijn tot kleding en van juicy verhalen tot hartenpijn. Ja, zonder je beste vrienden en vriendinnen om je heen zou het leven een stuk saaier zijn. Maar wist je dat vriendschappen ook heel gezond zijn? Omdat het vandaag de Internationale dag van de Vriendschap is, zetten we de voordelen voor je gezondheid op een rijtje.

Eenzaamheid verdwijnt

Eén van de belangrijkste redenen dat vrienden zo gezond voor je zijn, is omdat je er minder alleen door bent. Natuurlijk is af en toe tijd voor jezelf ook heerlijk, maar te lang in je uppie zitten? Dat is niet goed voor je. Dr. Kaiser vertelde aan Medical News Today: “Mensen zijn geprogrammeerd om connecties te maken. En sociale banden zijn een essentieel onderdeel van je gezondheid. We hebben ze net zo hard nodig als eten, water en zuurstof.”

Een onderzoek uit 2014 stelde al vast dat “eenzaamheid niet wordt veroorzaakt door alleen zijn per se, maar door een gebrek aan een vast soort relaties”. En die eenzaamheid kon weer gelinkt worden aan verschillende mentale problemen: depressies, persoonlijkheidsstoornissen, overmatig alcoholgebruik en slaapproblemen. Met een goede groep vrienden voorkom je dus dat die eenzaamheid de kans heeft ergere problemen te veroorzaken.

Geheugen

Een onderzoek van de Northwestern University onder tachtigers legde de link bloot tussen geheugen en een sociaal leven. Van de ouderen die zij spraken, hadden degenen met een actiever sociaal leven significant betere cognitieve vaardigheden. Hun geheugen was soms zelfs tot verschillende decennia beter dan de geheugens van ouderen met weinig positieve sociale relaties.

Zelfvertrouwen

Ook is een goede vriendschap ontzettend belangrijk voor je zelfvertrouwen. Het is zelfs zo dat dit zichzélf blijft versterken: van een fijne vriendschap krijg je meer zelfvertrouwen, en dat sterkt weer de vriendschappelijke band. Die band doet vervolgens weer wonderen voor hoe je in je vel zit, en zo kom je in een soort positieve spiraal terecht.

Fysieke gezondheid

Overigens zijn die health benefits niet alleen fysiek. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen een tekort aan sociale banden en verschillende lichamelijke problemen. Zo hebben mensen met weinig goede sociale relaties vaker last van hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, of zelfs kanker en problemen met het immuunsysteem. Dokter Kaiser deelt: “Sociale isolatie en eenzaamheid hebben een negatieve invloed op je gezondheid die te vergelijken is met obesitas, een gebrek aan beweging, of het roken van zo’n 15 sigaretten per dag.”

Kortom: tijd om je vriendengroep weer eens bij elkaar te roepen, en heerlijk te proosten op jullie vriendschap!

Lees ook: ‘Als ik bevriend raak met vrouwen wil mijn vriendin geen relatie meer’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Medical News Today | Beeld: Pexels