Mag je wel of niet een zachtgekookt eitje eten wanneer je zwanger bent? Dít is het antwoord

eitje
Wij waren hier altijd al benieuwd naar

Rauw vlees wordt gemeden, de kattenbak wordt niet verschoond en groenten en fruit worden grondig gewassen wanneer je zwanger bent. Je wilt je baby koste wat het kost beschermen. Je bedankt voor dat glaasje wijn en probeert niet verlangend naar de filet americain op de toastje te kijken. Ook een zacht gekookt eitje moet je afslaan. Of mag je dat toch wel eten? Wij zochten uit of het daadwerkelijk zo gevaarlijk voor je kan zijn als we dachten. 


Een eitje op z’n tijd is hartstikke lekker. Gekookt, gebakken, gepocheerd; ze zijn lekker in vrijwel alle soorten en maten. 

Salmonellabesmetting 
Ben je in verwachting? Dan betekent dat dat je negen maanden lang geen rauw vlees en alcohol mag consumeren. Ook omdat het risico op salmonellabesmetting groter zou zijn bij een zachtgekookt dan een hardgekookt eitje, eten zwangere vrouwen deze liever niet. Maar is dit wel terecht? Good Housekeeping ging op onderzoek uit en berichtte dat vrouwen in het Verenigd Koninkrijk onbezorgd zachtgekookte eieren eten tijdens hun zwangerschap.

Onderzoek
Uit een nieuw, uitgebreid onderzoek van The Food Standards Agency komt naar voren dat zwangere vrouwen anno 2017 wel een zachtgekookt eitje kunnen eten. De deskundigen hebben vastgesteld dat salmonella in eieren dramatisch is verminderd. Dat betekent echter niet dat alle eieren veilig zijn om te eten en daarnaast is het onderzoek gehouden onder eieren in Engeland. In Engeland is het advies aangepast voor eieren met het keurmerk ‘Lion mark’. In Nederland is er een vergelijkbaar kwaliteitssysteem (IKB-ei), in deze eieren is ook een afname van salmonella te zien.

Voorkomen is beter dan genezen
Ondanks dat vrouwen in Groot-Brittanië zorgeloos zachtgekookte eieren eten, raadt Wieke van der Vos, expert voedselveiligheid, het af. In Libelle vertelt de expert om de eieren alsnog niet te zachtgekookt te eten als je in verwachting bent. “Heeft een zwangere vrouw toch een keer een zacht of rauw ei gegeten, dan hoeft ze niet gelijk ongerust te zijn. De kans is klein dat ze besmet raakt met salmonella. Maar uit voorzorg is het altijd beter om niet te doen.”

Lees ook: op deze leeftijd kun je het makkelijkst gewicht verliezen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle, Good Housekeeping | Beeld: Pexels