Klaar voor je baby? Deze 5 tips kunnen helpen bij een snelle bevalling

snelle bevalling

Die negen maanden hebben vast al lang genoeg geduurd

Na negen maanden kan je vast niet wachten om je baby in je armen te houden. Je hoopt dan ook ongetwijfeld dat je bevalling snel en goed verloopt. Hoewel elke bevalling natuurlijk uniek is, zouden deze vijf tips kunnen helpen bij een soepele en snelle bevalling.

Sleep baby sleep

Een hoogzwangere vrouw vertellen dat ze moet slapen, is misschien niet het beste idee. Toch wagen we het er op. Volgens onderzoek hebben vrouwen die tegen het eind van hun zwangerschap minder dan zes uur per nacht slapen, meer kans op een keizersnede. Dus ga lekker liggen, doe een ontspannen muziekje op, vraag je partner je te masseren en doe zoveel dutjes als je wilt. Alles voor een fijne bevalling, toch?

Dadels

Dat dadels supergoed zijn voor je lichaam, dat wisten we al. Maar ze blijken ook nog eens een positief effect te hebben op je zwangerschap. Een klein onderzoek laat zien dat vrouwen die gedurende de laatste vier weken van hun zwangerschap zes dadels per dag aten, kortere bevallingen hadden met minder complicaties. Bijna alle vrouwen die dadels aten hadden een spontane bevalling, ten opzichte van drie kwart van de zwangere vrouwen die geen dadels hadden gegeten. En ook niet onbelangrijk: de eerste fase van de bevalling duurde bij de dadel-eters gemiddeld 8,5 uur, ten opzichte van gemiddeld 15 uur bij de vrouwen die geen dadels aten.

Blijf actief

Het is belangrijk om actief te blijven tijdens je zwangerschap. Hierdoor verbeter je je uithoudingsvermogen, wat goed van pas komt tijdens een bevalling. Als je een goed uithoudingsvermogen hebt, kun je de bevalling beter verdragen en heb je vaak minder medische interventie nodig. Dat zegt hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de Universiteit van Californië, Tekoa King. Dus: let’s get movin’. 

Rode frambozenbladthee

Kruidenthee staat erom bekend goed te zijn voor je. Dit is niet anders bij je zwangerschap en bevalling. Maar kies wel het juiste smaakje. Vooral rode frambozenbladthee schijnt de bevalling te verkorten, vermijdt kunstmatige breuk van je vliezen en vermindert ingrepen als een keizersnede of vacuümondersteunde bevalling. Daarnaast zou zo’n theetje de baarmoeder versterken, wat de pijn van de weeën kan verminderen. Experts raden aan de thee pas in het derde trimester te drinken. 

Snack voorzichtig en drink genoeg

Tijdens de eerste weeën is het goed om een lichte snack te nemen om je energieniveau op peil te houden. Pas op met wat zwaarder eten, dit kan ervoor zorgen dat je je later tijdens je bevalling misselijk gaat voelen. Daarnaast is het erg belangrijk om genoeg te drinken. Uitdroging kan ervoor zorgen dat de geboorte van je baby langer duurt. Je hebt dan als het ware niet meer de puf om te puffen.

Lees ook: Aanstaande vader loopt weg van bevalling: ‘Ik kon toch niet helpen’

Bron: Her Family | Beeld: Unsplash