Baby geboren zonder ogen zoekt nieuw thuis nadat moeder hem afstaat

baby zonder ogen adoptie

De jonge moeder kon naar eigen zeggen niet voor een baby met deze aandoening zorgen

De kleine Alexander K, die als roepnaam Sasha heeft, werd in april van dit jaar geboren in Siberië. De baby lijdt aan een extreem zeldzame vorm van SOX2-anophthalmia syndroom. Kort gezegd, Sasha is geboren zonder ogen. Zijn biologische moeder stond de baby af ter adoptie, omdat ze dacht niet voor de kleine te kunnen zorgen.

Voor Sasha wordt nu hard gezocht naar een warm thuis.

Kerngezond

Sasha wordt door de artsen beschreven als ‘uniek’ omdat de meeste baby’s met deze aandoening ook andere kwalen hebben. Dit zou bij Sasha niet het geval zijn en is hij verder kerngezond. Een verpleegster die nu voor hem zorgt vertelt dat hij niet anders is dan andere kinderen: “Hij speelt en glimlacht net als elke gezonde baby. Hij houdt van spelen en houdt van zwemmen. Hij is een heel vrolijke baby.”

Adoptie

In zijn adoptiepapieren wordt Sasha beschreven als ‘een vredige, glimlachende baby’. Ook lacht hij volgens de omschrijving terug zodra hij bekende stemmen hoort. Zijn moeder ondertekende zijn adoptiepapieren in het ziekenhuis. Er is geen informatie over de vader van Alexander en in de geboorteakte staat een streepje waar de naam van zijn vader had moeten staan. Alexander is klaar voor adoptie of pleegzorg. Autoriteiten willen aanvankelijk Sasha bij Russische ouders onderbrengen, maar als geen van hen geschikt is, zijn ze bereid naar buitenlandse adoptanten te kijken.

Aandoening 

Sasha is slechts een van de drie baby’s ter wereld die zonder ogen is geboren. De kans is erg klein dat hij ooit zal kunnen zien. Hij moet om de zes maanden worden uitgerust met kleine oogbollen om ervoor te zorgen dat zijn gezicht niet misvormt tijdens het groeien, zo weet The Siberian Times. Oogarts Tatiana Rudnikovich voegde eraan toe: “Sasha doorloopt alle reguliere controles en tests zoals elke andere baby van zijn leeftijd. Het gaat goed met hem. Sasha heeft ook twee goedaardige cysten op zijn voorhoofd die binnenkort worden verwijderd. Er zijn slechts twee andere baby’s die geboren zijn zonder ogen geregistreerd in de wereld, waaronder Archie Innes, die nu twee jaar oud is. Archie heeft ook een ernstige grove motorische vertraging, licht tot matig gehoorverlies en matige aspiratie.”

Bekijk hieronder de video van de lieftallige Sasha:

Lees ook: Koningin Máxima schittert in prachtige roze jurk bij staatsbanket India

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metro UK | Beeld: Pexels