Lekker Hollands: 10 redenen waarom je vaker zou moeten fietsen

Wij wisten niet dat fietsen zoveel voordelen met zich meebrengt

Even snel naar de supermarkt of een brood halen bij de bakker: we pakken om de haverklap de auto voor een snelle boodschap. Het is makkelijk, je zit sowieso droog en autorijden kost nu eenmaal minder moeite. Zonde, want voor je het weet zit je nooit meer op de fiets. Met fietsen belast je het milieu niet, maar het draagt daarnaast ook nog eens bij aan je eigen gezondheid. En dat is een win-winsituatie! 

Wij zetten de voordelen van fietsen voor je op een rij.

1. Lekker slapen

Kan je moeilijk in slaap vallen of word je ’s nachts vaak wakker? Ga dan wat vaker fietsen. Niet midden in de nacht, natuurlijk, maar overdag. Als je iedere dag een half uurtje fietst, zal je makkelijker in slaap vallen. Niet alleen de beweging, maar ook de frisse lucht doet namelijk veel goeds voor je lijf.

2. Cholesterol

Is je cholesterol te hoog? Dan kan meer beweging helpen om dit te verlagen. Wanneer je veel zit is het LDL cholesterol (slechte cholesterol) hoog en het HDL cholesterol (goede cholesterol) laag. Dit moet je zien om te keren. Dus, pak die fiets en ga er op uit!

3. Minder stress

Heb je een drukke dag achter de rug? Dan kan een stukje fietsen je hoofd leegmaken. Fietsen zorgt voor ontspanning, vooral wanneer je buiten fietst. Kies een mooie route uit en kijk rustig om je heen. Wil je het echt goed doen? Pak een racefiets en duik de natuur in. Heb je nog geen racefiets? Dan vind je in de dames racefietsen van Bikester een goede bondgenoot.

4. Hersenen

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen sporten en de toename in hersenactiviteit. Bij veel beweging moet je hart harder pompen en wordt je hersenactiviteit hoger. De bloedcirculatie in de hersenen wordt hoger en hierdoor ontvangt je bovenkamer meer zuurstof. Je wordt scherper, helderder en krijgt een beter geheugen.

5. Het kan altijd

Fietsen kost je geen duur abonnement bij de sportschool, aangezien je fiets al voor de deur staat. Moet je een flinke afstand afleggen naar je werk? Dan is fietsen geen handige oplossing. Pak dan de fiets wanneer het wél kan.

6. Vetverbranding

Burn baby burn: flink trappen op die pedalen zorgt ervoor dat je aardig wat calorieën verbrandt. Wil je een paar kilo’s kwijt? Je leest hier hoeveel calorieën je met een flinke fietssessie verbrandt. Dus, pak wat vaker de fiets. Of ga nóg een stapje verder en kies voor een racefiets, zodat je met gemak flinke afstanden kunt afleggen.

7. Diabetes

Wanneer je ongeveer drie keer per week een flink stuk fietst, is je lichaam beter in staat om suiker uit je bloed te halen. Het gevolg? Je bloedsuikerspiegel daalt. En dit is een goede manier om diabetes te voorkomen!

8. Weerstand

De frisse buitenlucht en wat zonnestralen op je gezicht: fietsen is goed voor je weerstand! Indien je vijf of meer dagen per week dertig minuten tot een uur per dag de fiets pakt, ontwikkel je een betere weerstand. Je lichaam kan hierdoor virussen en een griep beter afweren.

9. Spieropbouw

Niet alleen je conditie, maar ook je spieropbouw wordt een stuk beter door wat af te fietsen. Ondanks dat je spieren enorm belast worden, wordt de boel wel sterker. Hierdoor heb je minder kans op een blessure dan wanneer je dagelijks een rondje gaat hardlopen.

10. Contact

Zie je het niet zitten om elke dag met je collega’s samen naar het werk te fietsen? Dat begrijpen wij. Toch kan fietsen ook veel goeds doen voor je sociale contacten. Bezoek eens een fietsgroepje of volg een spinning les. Wedden dat dit gezellig is!

Lees ook: Sportiever worden? Met deze 7 tips houd je het vol!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Reisroutes | Beeld: Unsplash