Onderzoek: je man hoort het huilen van de baby waarschijnlijk echt niet

babyBaby huilt: jij wakker, je man weer niet

Het is twee uur ’s nachts, je ligt heerlijk te slapen, maar opeens word je wakker van jullie baby die de longen uit zijn lijf schreeuwt. Jij bent, zoals altijd, gelijk wakker. Maar je man naast je slaapt heerlijk verder. Een standaard puntje van irritatie in jullie relatie, maar wat blijkt? Hij kan er dus niet altijd iets aan doen. 

Niet bewust

Gebroken nachten: veel kersverse ouders krijgen ermee te maken. Of de moeders in ieder geval. En dat vaders hun baby niet horen, is echt niet altijd bewust. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Child Health. 

Hersenonderzoek

Hoewel er heus wel papa’s zullen zijn die liever doen alsof ze de baby niet horen, zijn er dus ook veel mannen die jullie kindje echt niet horen huilen ’s nachts. In het onderzoek werd gekeken naar de hersenactiviteit van achttien mannen en vrouwen. Met hersenscans werden ze in de gaten gehouden terwijl ze werden afgeleid. Zo werden er rustgevende geluidsfragmenten van ruis afgespeeld, afgewisseld met korte intervallen van baby-gehuil. 

Verschil in hersenactiviteit

Op de scans was te zien dat de vrouwen direct alert waren bij het horen van gehuil, terwijl de mannen rustig bleven en aanzienlijk minder hersenactiviteit vertoonden wanneer er baby’s te horen waren. Hoe dit verschil precies te verklaren is, is nog niet bekend en wordt nog verder onderzocht. 

Lees ook: Ik wil de naam van mijn baby niet samen met de vader kiezen

Bron: Libelle.be | Beeld: Unsplash