5 manieren om minder tegen je kinderen te schreeuwen

kinderen
Zo leer je rustig te blijven en minder tegen je kinderen te schreeuwen

Het overkomt ons allemaal en het maakt je geen slechte ouder. Als je kinderen niet luisteren dan schiet je soms snel uit je slof en merk je dat je stem harder wordt, ook al was dit niet helemaal de bedoeling. Hier schieten beide partijen niets mee op, dus probeer met deze vijf tips rustig te blijven en je kind te laten luisteren zonder te schreeuwen.

Blijf rustig en tel tot tien.

1. Blijf niet herhalen

We betrappen onszelf erop dat we maar blijven herhalen, bijvoorbeeld als je kind weigert zijn schoenen aan te trekken. Uiteindelijk worden we boos en verheffen we onze stem. Hier schiet je niets mee op, behalve een huilend kind. Als je je kind instructies geeft, kijk hem of haar dan aan zodat je weet dat ze luisteren. Doen ze het alsnog niet? Leid hem of haar dan naar de schoenen toe en wacht totdat ze aangetrokken worden. Als je jezelf maar blijft herhalen, dan leert je kind om niet naar de eerste keren dat je iets zegt te luisteren, maar pas als je boos wordt.

2. Wees consequent

Zorg ervoor dat je blijft aanhouden als je je kind iets opdraagt. Dus als je van je kind vraagt om haar kamer op te ruimen zorg er dan voor dat ze het ook echt doet. Als er geen consequentie is voor het niet uitvoeren van een taak, dan denken ze in de toekomst dat ze ook niet hoeven te luisteren.

3. Trek het je niet aan

Soms nemen we het heel persoonlijk op als onze kinderen niet naar ons luisteren. Doe dat niet, want het is écht niet persoonlijk. Misschien heeft je kind een slecht humeur omdat hij slecht geslapen heeft, honger heeft of omdat het warm is. Het ligt in ieder geval waarschijnlijk niet aan jou. Houd dit in je achterhoofd de volgende keer dat je dreigt kwaad te worden.

4. Zonder jezelf af

Voel je dat je kwaad begint te worden omdat er overal speelgoed ligt? Zonder jezelf dan eerst een paar minuten af voordat je begint te razen. De kans is groot dat door even te ademen in je slaapkamer je weer rustig wordt en je kind rustig kan vragen om op te ruimen. Tel tot tien…

5. Houd het simpel

Vooral bij kleine kinderen is het belangrijk om de instructies zo kort en simpel mogelijk te houden. Geef ze één taak tegelijk, dan is de kans groter dat het ook gedaan wordt. Daarna kun je ze de nieuwe taak geven. Dit voorkomt een hoop frustratie.

Lees ook: Kinderpsycholoog legt uit: zo ga je met de woedeaanvallen van je kind om

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Pintsizedtreasures | Beeld: Pexels