‘Ik wil met pensioen van de zorg voor mijn kleinkinderen’

pensioen kleinkinderen

De jonge oma ziet het niet langer zitten om fulltime op haar kleinkinderen te passen

Chantal* ontfermt zich al jaren over haar kleinkinderen, maar nu heeft ze er eigenlijk wel genoeg van. Ze weet echter niet hoe ze dit het best aan kan pakken: “Ik wil nu echt met pensioen, maar onze dochter is nu weer zwanger en heeft mijn hulp nodig.”

 

Jonge kinderen

“Mijn man en ik werden ouders toen we nog erg jong waren. Ik was 18 toen mijn dochter geboren werd en 21 toen mijn zoon ter wereld kwam”, vertelt Chantal op het forum Reddit. Ook wordt ze op haar 34e al oma: “Mijn dochter raakte zwanger toen ze 16 was. Zelfs toen ze uit huis ging en trouwde, zorgden mijn man en ik altijd veel voor ons kleinkind. Onze dochter was nog jong was en moest haar school nog afmaken, naast het feit dat ze een alleenstaande moeder was.”

Goede baan

De situatie van Chantals dochter is nu echter anders: “Mijn dochter heeft een opleiding afgerond, een goede baan bemachtigd en een man die ook een prima salaris verdient. Ze werken allebei heel veel, waardoor mijn man en ik ons kleinkind grotendeels op hebben gevoed. We namen hem mee naar school, pasten op na schooltijd en hij bracht iedere zomer minstens een maand bij ons door. We zijn daardoor erg close geworden. We hebben er geen spijt van en genieten van ons kleinkind. Maar in de periode waarin mijn man en ik tijd voor onszelf hadden moeten hebben, hebben we nu eigenlijk een derde kind opgevoed.”

Met pensioen

Inmiddels is Chantals kleinzoon 18 jaar oud en kan hij zijn eigen boontjes doppen. De man van Chantal is met pensioen en zelf ziet ze het ook wel zitten om nu alle tijd voor zichzelf te hebben. “We willen naar het zonnige zuiden verhuizen voor beter weer en ontspanning. Dat is al jarenlang het plan. Ons huis staat nu te koop en we hopen tegen de kerst te zijn vertrokken.”

Tweede leg

Maar of de pensioenplannen wel door kunnen gaan? “Het probleem is dat mijn dochter twee jaar geleden weer een baby heeft gekregen en op dit moment weer zwanger is. Mijn dochter wil niet dat we verhuizen, omdat ze onze hulp nodig kan hebben bij de opvoeding van haar jonge kinderen. Ik vertelde haar dat haar vader met pensioen gaat van zijn werk, en dat ik met pensioen wil van de zorg voor onze kleinkinderen.”

Beledigd

Die opmerking valt niet in goede aarde bij de dochter van Chantal. “Ik wil gewoon de grootmoeder zijn die haar kleinkinderen af en toe ziet en dan lekker verwent, maar ik wil hen niet opvoeden. Mijn dochter was daardoor beledigd en zei dat oma’s daarbij wél moeten helpen. Ik vind van niet. ” Ook de woordkeuze levert problemen op. “Mijn dochter vindt het vooral erg dat ik zei dat ik ook met pensioen wilde. Daardoor vindt ze dat het klinkt alsof het zorgen voor mijn kleinzoon een vervelend klusje was.”

Wat nu?

Chantal vraagt zich af of ze het anders had moeten verwoorden en het geen ‘pensioen’ had moeten noemen. Ook twijfelt ze of ze er inderdaad wel goed aan doet om naar het verre zuiden te vertrekken en een minder actieve rol in het leven van haar jongste kleinkinderen zal spelen. Wat vind jij? Moet Chantal haar excuses aanbieden of is dit juist aan haar dochter?

*Chantal is niet de echte naam van deze vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam EconomyCharge6507.

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Mijn moeder is boos omdat ze haar kleinkind te weinig ziet’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels