Heftig: ‘Mijn moeder maakt mij en mijn dochter belachelijk om ons gewicht’

moeder gewicht

Gaby is het zat en verbiedt haar moeder om haar kleindochter te zien

Al sinds Gaby* klein was, maakte haar moeder vervelende opmerkingen over haar gewicht. Nu Gaby zelf een dochter heeft, doet haar moeder precies hetzelfde bij haar kleine meid. Dit is voor Gaby dan ook de druppel. Ze verbiedt haar moeder om haar kleindochter te zien. 

Eetstoornis

“Al heel mijn leven heeft mijn moeder kritiek op mijn gewicht. Elke keer dat ik iets at maakte ze vervelende opmerkingen, ik moest constant op de weegschaal staan, ze vertelde mijn docenten dat ik absoluut geen snoep of junkfood mocht eten en gaf me zelfs een compliment toen ik als tiener een eetstoornis ontwikkelde”, begint Gaby haar heftige verhaal op het forum Reddit. “Ze zei dat ze me zou onterven als ik ooit dik zou worden.”

Therapie

De heftige woorden en acties van Gaby’s moeder hebben een behoorlijk litteken achtergelaten bij de 24-jarige vrouw. “Ik zit nog steeds in therapie om door de schade heen te werken die zij mij mijn hele leven heeft aangedaan”, vertelt Gaby openhartig. “Ik heb niet veel contact met haar, omdat ze me zelfs als volwassene aanspoort om mezelf te wegen en ze me regelmatig ‘advies’ geeft over mijn lichaam.”

Band tussen kleinkind en oma

Gaby heeft zelf een dochter van zeventien maanden, die dol is op haar oma. “Eens in de zoveel tijd zien ze elkaar. Vaak brengt mijn verloofde haar naar mijn moeder toe, zodat ik haar niet onder ogen hoef te komen”, legt Gaby uit. Gisteravond kwam ze er echter niet onderuit om haar moeder te zien. “Ik was uitgenodigd voor een familiebijeenkomst. Hoewel mijn moeder er ook zou zijn, besloot ik om te gaan, omdat ik wel een goede band heb met de andere familieleden.”

Mollig

Helaas liep de avond niet – of eigenlijk juist precies wel – zoals Gaby had verwacht. Niet alleen maakte haar moeder weer de nodige opmerkingen over haar gewicht, ze deed er nog een schepje bovenop. “Mijn dochter zat op schoot bij mijn tante. Ik zag dat mijn moeder ernaartoe liep en hoorde haar zeggen: ‘Wauw, ze wordt behoorlijk mollig. Ze zou samen met jou naar een Weight Watchers-bijeenkomst moeten gaan, zodat jullie beiden goede eetgewoonten kunnen leren.” Ik was woedend toen ze dat zei. Ik ben het wel gewend dat ze zulke opmerkingen over mij maakt, maar nu zei ze het over mijn kind”, vertelt Gaby. Dit was dan ook de druppel. “Ik tilde mijn dochter op en zei tegen mijn moeder dat ze haar kleindochter nooit meer zou zien als ze zulke dingen bleef zeggen.”

Dezelfde problemen

Toen Gaby later die avond thuiskwam, kreeg ze een berichtje van haar nicht. “Ze zei dat ze volledig achter mij stond, maar dat veel familieleden het voor mijn moeder opnamen. Mijn tante zei dat het ‘wreed’ was om “een oma te verbieden haar kleinkind te zien”, schrijft Gaby op het forum. Daar trekt de moeder zich echter weinig van aan. “Ik doe alles wat ik kan om ervoor te zorgen dat mijn dochter niet dezelfde problemen ontwikkelt als ik. En als dat betekent dat ik haar uit de buurt moet houden van haar oma, dan doe ik dat”, aldus Gaby. Ben jij het met haar eens?

*Gaby is niet de echte naam van de vrouw. De vrouw doet haar verhaal op het forum onder de naam aitathrowaway4.

Lees ook: ‘Mijn man vindt mij niet aantrekkelijk door mijn zwangerschapsgewicht’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Taylor Smith