Gevaarlijke situaties door personeelstekort in geboortezorg

personeelstekort geboortezorg

Het tekort in de geboortezorg wordt een steeds groter en landelijk probleem

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) slaat alarm. De personeelstekorten worden een groter probleem, waardoor zwangere vrouwen een steeds groter risico lopen om buiten het ziekenhuis te moeten bevallen.

Gevaarlijke situaties

Een personeelstekort bij verloskundigen en het verdwijnen van geboortezorg uit ziekenhuizen leiden tot gevaarlijke situaties, aldus Charlotte Schepper, directeur van de KNOV. Verloskundigen die er nog wél zijn, moeten zich in steeds meer bochten wringen om de juiste geboortezorg te bieden. “Onze verloskundigen moesten steeds verder uitwijken met hun zwangere cliënten én vragen om een plek bij andere ziekenhuizen. We hebben bijvoorbeeld meldingen dat een verloskundige van Houten naar Gorinchem moest of van Leeuwarden naar Amsterdam”, vertelt Schepper aan De Telegraaf.

Inzet van personeel

Er zijn bij de inspectie nog geen ernstige medische incidenten of sterfgevallen gemeld als gevolg van het tekort. Volgens Schepper is dat te danken aan de inspanning van de verloskundigen, verpleging en gynaecologen. Zij doen er alles aan om ondanks de tekorten zo goed mogelijke geboortezorg te verlenen.

Landelijk tekort

Het tekort lijkt steeds groter te worden. “Afgelopen jaar was de capaciteitsproblematiek bij ziekenhuizen voornamelijk een probleem van de Randstad en enkele regio’s. Maar nu raakt het steeds meer de periferie van Nederland”, aldus de directeur.

Den Haag

De politiek laat de zorgelijke melding van de KNOV niet zomaar aan zich voorbijgaan. In de Tweede kamer gaan CDA, D66 en SP om de tafel. “De sector trekt meer dan terecht aan de bel”, vindt Kamerlid Joba van den Berg (CDA). Politica Vera Bergkamp van D66 sluit zich daarbij aan. “Het gaat om de veiligheid van moeder en kind.” Ook Minister Bruins neemt de alarmering van de KNOV serieus. “Als er problemen zijn wil ik ook weten wat hiervan de oorzaak is en welke aanvullende maatregelen nodig zijn.”

Lees ook: 10 momenten na de bevalling waarover je nooit iemand hoort

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Telegraaf | Beeld: Unsplash